Hopp til hovedinnhold


Brannfolk må kjøre ambulanse

På Rjukan må menn og kvinner uten medisinsk utdanning ta ansvar for akuttberedskapen, melder Varden.
Etter at Tinnsjøveien denne uken ble stengt, har Rjukan brannstasjon fått et noe uvant kjøretøy i garasjen sin.
Veistengingen gjør nemlig at utrykningstiden fra Notodden Sykehus til Rjukan forlenges med 45 minutter. Eventuelt 90 minutter om man regner med at pasienten også må tilbake til Notodden.
Dermed sto man i realiteten uten en reserveambulanse på Rjukan. Noe som igjen kan bli svært kritisk dersom flere akutte hendelser oppstår samtidig, eller det er en større trafikkulykke.

Ikke opplært

Løsningen til Vestre Viken HF, ble dermed at Vinje sin ambulanse skulle fungere som reserveambulanse for Tinn kommune. I tillegg fikk Rjukan brannstasjon en ambulanse som deres brannmenn skal bemanne, som «first responder».
– Vi tar dette på strak arm, men det ble litt kastet på oss for å si det sånn, forteller utrykningsleder Johnny Pedersen i Tinn brannvesen.
Han åpner bakdøren i ambulansen og gir oss en kikk inn til sine nyeste verktøy. På én hånd kan han telle hvor mye av dette utstyret han er opplært i å bruke.
Båre, oksygenmaske og hjertestarter. Så slutter oppramsingen. Han skulle heller sett at det fulgte ambulansepersonell med i ambulansebilen.

Tillitsvalgt Anita Hagen ved ambulansetjenesten på Notodden mener løsningen er ulovlig.
– Ambulansen er underlagt forskrifter, og disse brytes nå. Når det kommer en uniformert bil skal det bety kompetanse, mener Hagen.

Les mer om saken hos Varden