Hopp til hovedinnhold


Nytt triagebånd til masseskadesituasjoner

– Systemet vi snakker om er veldig enkelt, men kan også bygges ut og kobles til puls, EKG etc. Det sentrale her er at alle skadde får en unik ID, forteller Håvard Skjetne i Sintef.

– Systemet vi snakker om er veldig enkelt, men kan også bygges ut og kobles til puls, EKG etc. Det sentrale her er at alle skadde får en unik ID, forteller Håvard Skjetne i Sintef til Gemini.
Les også: – Haster med digital krisehåndtering
Slik kan en følge den skadde fra ulykkessted til sykehus. Han viser til helsevesenets utsagn: Er det mer enn fem skadde i en ulykke, tapes oversikten over hvor disse befinner seg og hva som skjer med dem.
Det er det tyske forskningsinstituttet Fraunhofer som har laget dette armbåndet som festes på den skadde. Dette er et elektronisk system for å sortere og prioritere sårede – et såkalt triageringssystem à la det norske legevakter bruker i dag.
Ved hjelp av ulike farger på båndet, kan hjelpemannskap markere grupper av pasienter etter skadenivå. Skadde med røde bånd på armen, haster det fore eksempel med å få til sykehuset.
Olav Eielsen leder det regionale akuttmedisinske kompetansesenteret RAKOS som er etablert av Helse Vest i Stavanger. Han støtter det nye triageringssystemet som nå skal testes ut i en stor, norsk øvelse utenfor Stavanger i september.

Les hele saken hos Gemini