Hopp til hovedinnhold


– Justisminister Grete Faremo feilinformerer

Døveforbund får støtte av Telenor på at nødmeldetjenesten ikke fungerer, ifølge Dagbladet.
Justisminister Grete Faremo skrev i svar til Stortinget at døve og hørselshemmede kan sende nødmelding via sms. Feil, sier Telenor.
– Det finnes i dag ingen nødmeldetjeneste som er basert på sms, hverken for døve/hørselshemmede eller normalt hørende, skriver Helge Alfsvåg, Telenors produktsjef for Tale & Data, i en fersk redegjørelse til Norges Døveforbund.
– Dagens praksis hvor vanlig 149 teksttelefon oppfattes og benyttes som en nødnummertjeneste, enten direkte eller via sms, gir grunn til bekymring, mener Alfsvåg.

Døve i livsfare

– Vår påstand er at justisminister Grete Faremo feilinformerer Stortinget og oss alle. Det er en alvorlig sak. Vi får håpe det var mot bedre vitende, sier generalsekretær Bjørn Arvid Kristiansen i Norges Døveforbund.
Han minner om at 700.000 er hørselshemmede her i landet, 5000 av dem er døve.
– Mange er eldre mennesker med sterkt behov for større trygghet i hverdagen hvis uhellet skulle være ute eller akutt sykdom skulle oppstå. Vi har hatt flere tilfeller der døve har vært i livsfare og ikke hatt mulighet til å sende nødmelding. Hvem tar ansvaret den dagen liv går tapt, spør Kristiansen.
– Det er arrogant av statsråden å si at det finnes en midlertidig ordning, når den beviselig ikke fungerer. Sverige har etablert en nødmeldetjeneste for døve og hørselshemmede, så hvorfor ikke Norge, spør Bjørn Arvid Kristiansen i Norges Døveforbund.
Les mer om saken hos Dagbladet