Hopp til hovedinnhold


Ambulanse nektet å ta med gutt

Den unge flyktningen hoppet fra et vindu i seks meters høyde etter å ha fått avslag på asylsøknaden. Nedenfor ventet ambulansepersonell - men de nektet å ta ham med i ambulansen. Før flyktningen hoppet skal en ambulanseansatt ha kommentert at det bare var å la ham hoppe, han var jo bare en flyktning.

Den unge flyktningen hoppet fra et vindu i seks meters høyde etter å ha fått avslag på asylsøknaden. Nedenfor ventet ambulansepersonell - men de nektet å ta ham med i ambulansen. Før flyktningen hoppet skal en ambulanseansatt ha kommentert at det bare var å la ham hoppe, han var jo bare en flyktning, ifølge Arbetarbladet.

SVERIGE: En fredags ettermiddag for snart to måneder siden ble politi, brann og ambulanse utkalt til en bolig for mindreårige flyktninger i Gävle. En 16-åring satt i et vindu i andre etasje og truet med å hoppe.
Les også i Arbetarbladet: – Alvorlig sier ambulanseledelsen
Politiet gikk opp i leiligheten og begynte å forhandle. I mellomtiden pumpet brannvesenet opp en redningmadrass og la den på bakken under vinduet.
Men ambulansepersonellets oppførsel har fått flere til å reagere.
– En av ambulansemennene gikk rundt og pratet med både brannvesenet og politiet, og sa blant annet at det bare var å la han hoppe, det spilte ingen rolle, for det var jo bare en flytkning, sier en kilde til Arbetarbladet.
Men det holdt ikke med det. Når 16-åringen hoppet nektet en annen ambulanseansatt å ta ham med i ambulansen til sykehuset. Det trengs ikke, skal han ha sagt.
– Resultatet ble at politiet måtte skysse ham til akuttmottaket, forteller en politimann til Arbetarbladet.
16-åringen hadde ingen synlige skader, men var nedkjølt etter over en time i et åpent vindu i vinterkulden. Politiet ventet på akuttmottaket mens han ble legeundersøkt, og kontaktet også vergen for å få godkjenning for behandling i Barne- og ungdomspsykiatrien.
Alt fremgår i politiets hendelsesrapport. Med fire utropstegn konstaterer man at ambulansen nektet å ta med 16-åringen.
Politiets offisielle kritikk mot ambulansepersonellet ble fremført på et såkalt blålysmøte.

Les mer om saken hos Arbetarbladet