Hopp til hovedinnhold


Region Syddanmark har vedtatt ny beredskapsplan

Den skal holde situasjonen under kontroll hvis det skjer en større ulykke eller en mer langvarig helsekrise skulle ramme regionen, melder Dagens.dk.
– Formålet med beredskapsplanen er at vi som region skal kunne håndtere daglige ambulanseoppdrag og behandlinger på sykehusene, men samtidig ha en plan klar så vi kan håndtere store ekstraordinære hendelser med mange syke eller skadde, sier Thyge Nielsen (V), formann for Akutt- og Ø-utvalget i Region Syddanmark.
En tre-trinns-plan
Sammenlignet med beredskapsplanen fra 2009, så er den nye planen mer operativ. Det er blant annet mer fokus på forebygging og håndtering af for eksempel IT-sammenbrudd.
Beredskapsplanen består af tre hoveddeler.
For det første er det krisestyringsorganiseringen. Den skal sikre at både kommunikasjon og samarbeide mellom den politiske ledelse i regionen og de forskjellige ledelser ute på sykehusene fungerer optimalt i tilfelle en større ulykke. Det er AMK-vaktsentralen i Odense som koordinerer regionens innsats ved større ulykker.
For det andre er det inndsatsplanene. Innsatsplanerne er den operative delen av planen med blant annet instrukser om hvordan man skal sikre den daglige beredskapen hvis det oppstår en ekstraordinær situasjon. Det innebærer blant annet hvem det skal ringes til og hvor beredskapen skal møtes, og hva slags utstyr de skal ha med.
Den tredje delen er elementer som skal brukes i planleggingen av beredskapen. For eksempel hvilken utdanning og øvelse leger og sykepleiere som deltar i aksjonen ved større ulykker skal gjennomgå.
- Beredskapsplanen vår er laget slik at den passer med andre regioners beredskapsplaner beredskabsplan er lavet, så den passer præcis med de beredskabsplaner andre regioner, våre kommuner og sykehus jobber med. Ved å utarbeide beredskapsplaner etter samme mal letter vi koordinering og samarbeid i en krisesituasjon, avslutter Thyge Nielsen.
Les mer om saken hos Dagens.dk