Hopp til hovedinnhold


Livsfarlig skadet uten at noen ser det

Sikkerheten i moderne biler gjør at alvorlige trafikkskader kan bli oversett. Nå kommer nye retningslinjer for hvordan trafikkskadde skal undersøkes.

Sikkerheten i moderne biler gjør at alvorlige trafikkskader kan bli oversett. Nå kommer nye retningslinjer for hvordan trafikkskadde skal undersøkes, ifølge NRK Helse-forbruk-livsstil.
Selv om dødstallene ved trafikkulykker har gått kraftig ned de siste årene, kan de som overlever ha alvorlige indre skader. Skader det ikke er mulig å se.
Til tross for moderne sikkerhetsutstyr i bilene, tåler ikke kroppen bråstoppen.
– Det vi frykter etter en kollisjonsulykke, er indre skader i form av indre blødninger som ikke er åpenbare å se på overflaten. Men skadene kan true pasientens liv på kort eller lang sikt, sier overlege ved avdeling for traumatologi ved Oslo universitetssykehus, Pål Aksel Næss.
Fram til nå har det ikke eksistert noen formelle retningslinjer for hvordan skadde pasienter skal håndteres. Dette jobber nå overlege Pål Aksel Næss og hans kollegaer med.
– Nå er vi i ferd med å innføre et såkalt traumesystem, hvor vi har en form for sortering av pasientene allerede på skadestedet. Det er for å bestemme hvem som skal prioriteres i transport, og hvor de skal transporteres, sier Næss.
Allerede på skadestedet skal det vurderes hvor pasienten bør behandles, enten det er på legevakt, lokalsykehus eller et større sykehus med bedre ressurser.
– Vi jobber nå med å innføre dette både på et regionalt og nasjonalt plan, og vi håper og tror systemet skal være på plass i løpet av et par års tid, sier Næss.
Med bakgrunn som ambulansearbeider, har Trond Boye Hansen forsket på bilulykker i mange år. Selv om han har sett at nyere og sikrere biler redder liv, forteller han om helsearbeidernes skrekk. Ulykker der nødetatene ikke blir varslet, fordi personene i bilen ser uskadde ut.
Les mer om saken hos NRK