Hopp til hovedinnhold


Tilliten til politiet har sunket

Den første landsdekkende undersøkelsen etter 22. juli viser at tilliten til politiet har gått ned. Det kan være bra, mener BI-professor Petter Gottschalk.

Den første landsdekkende undersøkelsen etter 22. juli viser at tilliten til politiet har gått ned. Det kan være bra, mener BI-professor Petter Gottschalk ifølge NRK Nyheter.
I en ny undersøkelse utført på vegne av Politidirektoratet har TNS Galup undersøkt det norske folks holdninger til politiet, inntrykk av kriminalitetsutviklingen og hvor utsatt man føler seg for kriminalitet.
Et av hovedfunnene i undersøkelsen er at tilliten til politiet totalt sett har sunket. 81 prosent av de spurte sier nå at de har tillit til politiet, sammenlignet med 86 prosent i 2010.
Politidirektør Odd Reidar Humlegård mener 22. juli har skylden for tillitsnedgangen i det som er den første undersøkelsen av sitt slag etter terrorangrepet.

Petter Gottschalk er professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI. Han mener tilliten til politiet generelt er for høy.
– Det er helt opplagt at tilliten blant dem som ikke har vært i kontakt med politiet er urealistisk høy, sier Gottschalk til NRK.
Han trekker fram tall i undersøkelsen som viser at personer som har vært i kontakt med politiet, har lavere tillit.
Blant personer som har levert en formell anmeldelse til politiet er tilliten nede i 70 prosent. 67 prosent av dem som har vært innblandet i en ulykke svarer at man har «ganske stor» eller «svært stor» tillit.

Blant personer som har vært utsatt for vold, svarer bare 52 prosent at de har tillit til politiet. Blant dem som har blitt utsatt for svindel, bedrageri eller ran, er andelen med tillit nede i 55 prosent, mot 60 prosent for to år siden.

«22. juli-distrikter» mest ned

Tilliten til politiet har sunket i 12 av 27 politidistrikter, og mest av alt har den sunket i Nordre Buskerud. Her har andelen som har tillti til politiets arbeid sunket med 15 prosent, fra 91 prosent i 2010, til 76 prosent i år.
Et annet vesentlig funn i undersøkelsen er at publikums vurdering av hvordan politiet håndterer kriser eller ulykker har blitt betydelig dårligere. Andelen som har et godt inntrykk av politiets håndtering av kriser eller ulykker har sunket fra 84 til 75 prosent siden 2010.

Les mer om saken hos NRK