Hopp til hovedinnhold


Helsedirektøren: – Ingen tok informasjonsansvaret 22.juli

Helsedirektøren sier i de tidligere hemmeligstemplede 22.juli- forklaringene at det var uklart om det var OUS eller HSØ hadde ansvar for å informere andre helseforetak.

Helsedirektøren sier i de tidligere hemmeligstemplede 22. juli- forklaringene at det var uklart om det var OUS eller HSØ hadde ansvar for å informere andre helseforetak, melder Dagens Medisin.
Les også: Helsedirektøren ut mot Justisdepartementet
I de hemmeligstemplede 22.juli- dokumentene som Riksarkivet offentliggjorde fredag, kommer det blant annet frem av helsedirektør Bjørn-Inge Larsens forklaring, at det ikke var klart om det var Oslo Universitetssykehus (OUS) eller Helse Sør-Øst som hadde ansvar for å informere andre helseforetak – og at ingen tok dette ansvaret.
– Ansatt sendte melding om rykte
I forklaringen sier imidlertid Larsen at primæroppdraget, å redde pasientene, ble løst.
Larsen sier at Helsedirektoratet først ble informert om omfanget av hendelsen på Utøya gjennom en ansatt i direktoratet som hadde ekstravakt som ambulansepersonell. Den ansatte befant seg på Sollihøgda sammen med annet ambulansepersonell, og sendte en melding om et rykte om omfanget av skytingen på øya klokken 18.03.
Loggen fra Helsedirektoratet viser at det var et orienteringsmøte i direktoratets kriseutvalg klokken 19.05.
Helsedirektoratet grep aldri inn i OUS sin håndtering av situasjonen. De ble informert om at det var tilstrekkelig med ambulanser, blant annet.
Les mer om saken hos Dagens Medisin