– Ett nødnummer bør være nok

Det er i Norge til sammen 68 nødsentraler. Alle bør kunne nås med ett eneste nummer, 112, mener Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ifølge Tønsbergs Blad.

Helsedirektøren og fungerende direktør i Statens helsetilsyn: 113 fungerer og Uenighet om ett nødnummer

– Vi må gjøre det så enkelt og oversiktlig som mulig for innbyggerne, samtidig som vi må legge til rette for best mulig samarbeid mellom politiet, brannvesenet og helsevesenet, sier Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør i DSB på direktoratets nettsider.

Mange av nødsentralene er små og har for lav fast bemanning, mens Sverige har til sammenligning 18 og Finland har 15. Finnene planlegger å redusere til seks, mens Danmark har åtte og planlegger å redusere til tre, opplyser direktoratet.

Rygh Pedersen mener Norge må lære av våre naboland.

– Vi bør gå skikkelig inn i hvordan vi kan få til en bedre og mer robust nødmeldetjeneste i Norge. Dette er også et punkt 22. juli-kommisjonen er opptatt av, sier hun.

Hun mener det er viktig at når Stortinget behandler Samfunnssikkerhetsmeldingen er det viktig å huske på at dette dreier seg om å samordne håndtering av alle nødanrop. Det vil gjøre det vesentlig lettere for befolkningen å nå fram til den hjelpen de trenger i alle typer nødssituasjoner.

– Nødmeldetjenestereformen må gjennomføres. Det vil styrke innsatsapparatets evne og mulighet til å yte landets innbyggere mer samordnet og effektiv innsats ved ulykker, kriser og katastrofer, slår Rygh Pedersen fast.

Les mer om saken hos Tønsbergs Blad

One Comment

 1. Tom Erik Ziener says:

  Det bør helt klart være kun ett nummer til nød sentraler og med dagens teknologi er ikke dette noe problem, enhver som mener noe annet vet overhodet ikke hva de snakker om.
  Det eneste problemet her er design og utforming, hvilket jeg ikke ser på som noe problem.
  Et annet problem som er vell så viktig er at nød sentraler ikke har en Email adresse som overvåkes jeg er garantert ikke alene om å mene at dette er noe av det dummeste jeg har hørt om.
  Alle som har en smart phone kan laste ned en app (for eksempel Witness Driving) som sender «NØD SENTRALEN» en melding som inneholder kartkoordinater og personopplysninger hvilket gjør at sentralen umiddelbart vil vite hvor du er og kan ringe deg opp hvis du selv ikke er i stand til dette.
  I mange tilfeller har ambulanse personellet vanskeligheter med å finne deg av den ekle grunnen at de ikke vet eksakt hvor du er, hva gjør du i en situasjon hvor du er bevistløs eller kan høre bilen men får ikke gitt beskjed?
  Apper til smartphone’s kan også ta opp lyd og video hva mer kan nød sentralen ønske seg av informasjon for å sende de rette instanser til ulykkesstedet med det rette utstyret, hvilke idiot var det som fant ut at Email og SMS ikke kan/skal brukes til dette formål og hva skal jeg med slikt utstyr når det eneste poenget da vil bli at bilder, video og koordinater bare kan legges inn som bevismatriell i en saks etterforskning dagen etter at jeg døde fra blodtap fordi ambulanse personellet ikke kunne finne meg???

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.