Hopp til hovedinnhold


Spesialettersyn etter besk kritikk

En kvinne som hadde falt av sykkelen ble ikke tatt med til sykehuset. Senere viste det seg at hun hadde hjerneblødning.

En kvinne som hadde falt av sykkelen ble ikke tatt med til sykehuset. Senere viste det seg at hun hadde hjerneblødning, skriver Sydsvenskan.
SVERIGE: Ambulansetjenesten får skarp kritikk av Socialstyrelsen (red.anm: tilsvarer Statens helsetilsyn i Norge) , som skal granske ambulansetjenesten på særskilt grunnlag i høst.
Ambulansetjenesten i Skåne har fanget Socialstyrelsens oppmerksomhet etter at en rekke lex Maria-anmeldelser (avviksmeldinger) har nådd myndighetene. Sammenlagt ti stykker fra 2011 til i dag.
Den siste kritikken fra Socialstyrelsen handler om en hendelse i mai, hvor en 39 år gammel kvinne syklet i en stolpe og ramlet av sykkelen. Da ambulansen kom til stedet var hun kontaktbar, men oppførte seg som om hun var beruset, ifølge personellet.
Ville ikke bli med til sykehus
Etter en undersøkelse anbefalte ambulansepersonellet henne å bli med til sykehuset. Kvinnen nektet. Ikke ville hun oppgi navn eller personnummer heller. Politiet kom til stedet og tok hånd om henne. De trodde hun var full.
Samme mandag kom kvinnen ikke på jobb. En kollega fant henne omtåket hjemme. Senere, på sykehuset, viste det seg at hun hadde fått hjerneblødning og måtte behandles på sykehuset i to uker.
Socialstyrelsen retter skarp0 kritikk på en rekke punkter. Blant annet for dårlig ambulansejournalføring. Men også for at ambulansetjenestens egne rutiner ikke er fulgt, og for at personellets håndtering var dårlig på andre måter. Blant annet påpeker de at en hodeskade kan gi samme symptomer som alkoholpåvirkning.
Socialstyrelsen påpeker også at det er meldt flere avvik den siste tiden, og at det i flere tilfeller handler om at personellet ikke følger rutinene.
Poul Kongstad, virksomhetssjef for ambulansetjenesten, er ikke bekymret. Han sier at ambulansetjenesten i Skåne melder flest avvik i landet, noe han ser som en fordel.
Les mer om saken hos Sydsvenskan