Hopp til hovedinnhold


Drammen tester felles nødnummer

– Målet med et samlet nødnummer er at flere skal få hjelp raskere, sier justisminister Grete Faremo.

– Målet med et samlet nødnummer er at flere skal få hjelp raskere, sier justisminister Grete Faremo, ifølge NRK Nyheter.

Les også: Pressemeldingen fra justis- og beredskapsdepartementet

– Her vil det være en robust sentral med stor kapasitet, og poenget er at man da skal kunne hjelpe folk minst like raskt som før.

Målet er raskere?

– Målet er så raskt og godt som mulig, og gjerne raskere, ja.

Akkurat hvem som vil sitte og motta telefoner fra publikum er noe uklart enda, men en fagperson vil det bli, ifølge Faremo. Og man skal få rett hjelp så raskt som mulig.

– Selvsagt er det viktig at kompetansen er best mulig i front, men hvor det også vil være ressurspersonell å rådføre seg med i de ulike nødetatene.

Skeptiske til felles nødnummer

Helsesektoren er den av de tre etatene som har vært mest skeptiske til et samlet nødnummer. Blant annet har det blitt stilt spørsmål til hvorvidt taushetsplikten vil bli overholdt mellom de ulike etatene.

Viseadministrerende direktør i Vestre Viken HF, Per Meinich var til stede under justisministerens besøk. Han er spent på å se hvordan denne utfordringen blir løst.

– Dette er et av de områdene som må løses. Det andre store er kompetansen til den som tar imot samtalen, at vi sikrer oss at de har kompetanse innenfor alle de tre områdene og kan iverksette de riktige tiltakene.

– I tanken rundt et felles nummer må det ligge at man ikke bare skal ha en sentralbordfunksjon som setter videre, men at man faktisk skal håndtere samtalen man får inn.

Pilotprosjektet vil være ordentlig i gang over sommeren. 

Les mer om saken hos NRK