Hopp til hovedinnhold


Det går mot lovendring

Helseminister Anne-Grethe Strøm Erichsen åpner nå for en lovendring som skal gjøre det mulig for ambulansepersonell å få tilgang til pasientopplysninger.

Helseminister Anne-Grethe Strøm Erichsen åpner nå for en lovendring som skal gjøre det mulig for ambulansepersonell å få tilgang til pasientopplysninger, skriver NRK Østafjells.

I går fortalte NRK at taushetsplikten hindrer ambulansearbeidere i å få vite hvordan det går med pasienter de selv har vært med å redde.

Årsaken er taushetsplikten tolkes svært strengt. Leger og sykepleiere tør rett og slett ikke å gi opplysninger videre til livredderne av frykt for å bryte loven.

Nå kan det skje endringer allerede fra neste år.

– Det er viktig at ambulansepersonell og leger får tilbakemelding. Det dreier seg om læring, men også om bedre kvalitet og pasientsikkerhet, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Lovendringen blir først lagt frem i en stortingsmelding til høsten. Deretter er det altså ventet at det skjer endringer i 2013.

Taushetsplikten forhindrer i dag leger og sykepleiere fra å gi viktige opplysninger videre til de som redder liv. Selv ikke den endelige diagnosen, eller om pasienten faktisk overlever, får ambulansearbeiderne vite.

Les mer om saken hos NRK