Hopp til hovedinnhold


Vant arbeidsrettsak, men tapte prinsipielt

En dom i Nord-Troms Tingrett konkluderer med at ikke-beståtte sertifiseringsprøver gjentatte ganger kan være en gyldig grunn for oppsigelse.

En dom i Nord-Troms Tingrett konkluderer med at ikke-beståtte sertifiseringsprøver gjentatte ganger kan være en gyldig grunn for oppsigelse.

Forkortet artikkel fra Ambulanseforum nr. 6 2011

Ønsker du å abonnere? Sjekk her!

To oppsagte ambulansearbeidere fra UNN gikk til søksmål for å få tilbake jobbene, etter å ha blitt oppsagt i fjor fordi de strøk på medikamenthåndteringstesten henholdsvis fire og fem ganger over en periode på et år. De to har jobbet 21 og 13 år i ambulansetjenesten før dette.

Retten konkluderte med at gjentatte stryk kunne være forenlig med oppsigelse: «Retten finner ikke grunnlag for å overprøve UNNs vurdering med hensyn til bruk av sertifiseringstestene. Når en ansatt etter gjentatte forsøk ikke har bestått sertifiseringsprøve, må dette anses som en så markert kompetansesvikt at oppsigelse er aktuelt. Saklig grunn til oppsigelse forutsetter imidlertid at kompetansesvikten er varig, og at arbeidstakeren til tross for oppfølging og veiledning ikke oppfyller de kravene som stilles står det i dommen.

Dommen bekrefter dermed arbeidsgivers rett til oppsigelse av ansatte med varig kompetansesvikt, under forutsetning av at de har fått nok oppfølging og veiledning, samt god nok informasjon om at konsekvensene ved gjentatte stryk er oppsigelse.

De to oppsagte vant imidlertid saken og fikk tilbake jobbene, mens UNN ble idømt å betale dem erstatning for tapte inntekter, fordi retten ikke fant det tilstrekkelig bevist at de to hadde fått god nok oppfølging og veiledning.

UNN kommuniserte heller ikke tydelig nok at gjentatte stryk på medikamenthåndteringstesten kunne føre til oppsigelse, ifølge dommen.

Man snakker om at det er skjedd en stor utvikling i ambulansetjenesten i Norge de siste 15 årene. Forventningene til kunnskaper og ferdigheter i ambulansetjenesten er økt tilsvarende.

Norske ambulansetjenester gjennomfører en resertifisering hvert år eller annethvert år. Men det hører med til sjeldenhetene å bruke en dårlig resertifisering som oppsigelsesgrunn.

Kan dette skape presedens for lignende saker, i resten av landet, om hva arbeidsgiver kan kreve av de ansatte?

I magasinet svarer ambulanseledere i ulike regioner på om det kan være aktuelt å si opp ansatte som stryker på resertifiseringen gjentatte ganger.