Hopp til hovedinnhold


Svært brannskadd fikk ikke ambulanse

En svært brannskadet person måtte ta seg til legevakten på egenhånd, til tross for at han burde vært hentet av ambulanse. Ambulansepersonellet ville nemlig at politi skulle være med på oppdraget, men det var ingen patrulje i nærheten.

En svært brannskadet person måtte ta seg til legevakten på egenhånd, til tross for at han burde vært hentet av ambulanse. Ambulansepersonellet ville nemlig at politi skulle være med på oppdraget, men det var ingen patrulje i nærheten, skriver Dalademokraten.

SVERIGE: Socialstyrelsen, det svenske helsetilsynet, sier nå at  SOS Alarm skulle ha løst sikkerhetsspørsmålet på en eller annen måte.

De har gransket hendelsen som skjedde i sommer, etter anmeldelse fra pårørende. Pasienten var brannskadd på armer, føtter, hender og i ansiktet etter en brann fire dager tidligere, og SOS Alarm vurderte det slik at han trengte ambulanstransport.

Samtidig vurderte ambulanspersonellet at det fantes et trusselbilde og ville at politiet skulle bistå på oppdraget. Men ingen politipatrulje var tilgjengelig. Ambulansepersonellet og AMK-operatøren besluttet derfor å avvente.

Personen som hadde varslet bestemte derfor selv å kjøre den brannskadde til nærmeste legevakt i nordre Dalarna. Den skadde skal ha hatt svært vondt ved forflytningen, og det var vanskelig å ta turen i en vanlig personbil.

På legevakten konstaterte legen at personen var så brannskadd at han måtte gjennomgå plastisk kirurgi.

Socialstyrelsen anser at håndteringen har feil både på kvalitet og pasientsikkerhet. En feil var at SOS Alarm vurderte dette til et akuttoppdrag, men ikke fant noen løsning på sikkerhetsspørsmålet.

Virksomhetssjefen må nå ta fram, fastslå og dokumentere rutiner for  hvordan det systematiske kvalitetsarbeidet skal gjøres.

Les mer om saken i Dalademokraten