Hopp til hovedinnhold


Økte kostnader med Nødnett

Stortingets spørretime: Hvordan vil statsråden og regjeringen kompensere kommunene for merkostnader for drifting av nytt nødnett?

Hvordan vil statsråden og regjeringen kompensere kommunene for merkostnader for drifting av nytt nødnett? spør Ingjerd Schou (H) Justisminister Knut Storberget i Stortingets spørretime.

Begrunnelse
Ved kontakt med en del av kommunene i Indre Østfold fremkommer det at driftsutgiftene til nytt nødnett har økt betydelig. I Eidsberg kommune - brann og redning - var tidligere budsjett med analogt samband kr 51000,- pr år. Dette inkluderer reparasjon, avgift til post og teletilsynet, lokal sender og fornyelse av utstyr som radioer og personsøkere.

Drift av nytt nødnett koster oss ca kr 220000,- årlig bare til abonnementsavgift, i tillegg kommer utgifter til vedlikehold, innkjøp av utstyr som ladere, headsett etc., samt utskifting av terminaler.

(...) det er en dramatisk kostnadsøkning hva driftsutgifter angår.

Svar
Knut Storberget: Utbygging av nytt radiokommunikasjonssystem for brannvesen, politi og helsetjeneste - Nødnett - er besluttet av Stortinget.

Alle nødetatene har behov for oppdatering av eksisterende nødsambandsløsninger og Nødnett er et fellessystem som skal dekke det behovet som foreligger i alle etatene. (...)

Nødnett-utbyggingen, slik den er besluttet og gjennomføres, innebærer at staten finansierer hele investeringen i nytt radionettverk, kommunikasjonssentraler og radioterminaler til nødetatene, også for kommunale brukere.

De samlede investeringskostnadene er, dersom Stortinget vedtar landsdekkende utbygging, i overkant av 4 milliarder kroner.

For kommunene ville alternativet vært i løpet av kort tid og med egne midler å fornye og bygge egne separate nødsambandsnett, som tilfredsstiller dagens krav.

Selv om staten dekker alle investeringskostnader må kommunene som i dag fortsatt bære driftskostnadene for sin bruk av nødsambandet i brannvesenet og kommunehelsetjenesten. (...)

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har informert meg om at mange kommuner har hatt unormalt lave budsjettall for nødsamband i brannvesenene de siste årene.

Dette henger sammen med at vedlikehold og nyinvesteringer er redusert til et absolutt minimum, med bakgrunn i at det har vært kjent at deres egne eksisterende nødsambandsanlegg skal erstattes av Nødnett.

Med et slikt utgangspunkt vil det innebære en stor prosentvis økning på nytt å tilpasse seg et normalnivå.

Ut fra de beregninger som foreligger vil brukerkostnadene for Nødnett i brannvesenene ikke avvike vesentlig fra hva de ville vært med normalt vedlikehold og reinvestering, og utgjøre mindre enn 4% av kommunenes samlede utgifter til drift av brannvesen.

Les spørsmål og svar her