Hopp til hovedinnhold


Raser over ambulansefremstøt

Ambulansetjenesten ved Bærum Sykehus er i harnisk over at Røyken kommune kan vedta en plan om at de skal hjelpe. De er nemlig ikke spurt.

Ambulansetjenesten ved Bærum Sykehus er i harnisk over at Røyken kommune kan vedta en plan om at de skal hjelpe. De er nemlig ikke spurt, skriver Budstikka.

Bakgrunn: Vil kreve bedre ambulansedekning

Les også i Drammens Tidende: Røyken vil ha AMK-samarbeid med Asker og Bærum

- Dette er et skudd bak mål. Det er overhodet ikke grunnlag for å overta ambulansene fra  Asker og Bærum, sier Håkon Harstad, som er tillitsvalgt for ambulansesjåførene i  Asker og Bærum.

Forvirringen er stor hos de ansatte. De visste ingenting om planene før kommunstyrepapirene forelå. Ikke er de blitt kontaktet av Røyken kommune, og ikke får de svar når de spør. Det får de heller ikke av Vestre Viken, som har dagens ambulansetjeneste i Røyken.

- Svekker tilbudet

Røyken kommune ønsker å bedre ambulansetilbudet, og i morgen skal kommunestyret ta stilling til forslaget om å be Helse Sør-Øst slå sammen all ambulansetjeneste på Oslos vestside, slik at de får systematisk bistand fra lokalstasjonen i Asker.

Det kan imidlertid svekke tilbudet til Asker og Bærums befolkning. Responstiden på hastesaker i Bærum Øst kan bli for lang hvis ambulansene skal dekke et enda større område, tror ambulansesjåføren Harstad.

Kritiske til motivet

Ambulansetjenesten i Bærum stiller også spørsmål rundt motivene bak forslaget. Forslagsstilleren, kommunalsjef Snorre Gundersen, var tidligere sjef for ambulansene i Vestre Viken. Helseforetaket har lenge ønsker å overta ambulansene fra Asker og Bærum. Men disse er organisert under Oslo, og samarbeider med Ullevål Universitetssykehus. Det innebærer blant annet at det er god ambulanse-dekning i østre deler av Bærum, som  også er blant de tettest befolkede områdene.

Ambulanseansatte frykter at et samarbeid med Røyken vil medføre sammenslåing med Vestre Vikens AMK-sentral, som ligger i Drammen.

Les mer om saken i Budstikka