Hopp til hovedinnhold


Kan få økt beredskap

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) vil øke bemanningen ved Longyearbyen sykehus for å kunne takle flere akutte hendelser samtidig.

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) vil øke bemanningen ved Longyearbyen sykehus for å kunne takle flere akutte hendelser samtidig, skriver Svalbardposten.

I dag er det ikke noen i bakvakt ved Longyearbyen sykehus. Når vakthavende lege drar ut på oppdrag med Sysselmannens redningshelikopter for å hente fiskere ved Bjørnøya eller snøskuterførere nordpå, er det ingen legeberedskap igjen i byen.

– Vi ønsker å øke lege bemanningen ved Longyearbyen sykehus slik at det er en lege i bakvakt. I dag er bemanningen satt opp for å takle én hendelse. Vi ser at risikoen for to samtidige hendelser er til stede og har også eksempler på det, sier rådgiver Magne Johnsen i UNN.

Normalt er det en lege og tre sykepleiere på vakt. Hvor mange sykepleiere som er igjen i byen, er avhengig av hvor mange legen tar med seg i redningshelikopteret.

En bakvaktordning for legene vil koste rundt 1,5 millioner kroner i året.
– Vi har ikke laget noen plan for hvor mye det vil koste å øke sykepleierberedskapen, sier Johnsen.

Etter at padlerne Ludvig Fjeld og Sebastian Plur Nilssen ble angrepet av isbjørn i sommer, gikk klinikkoverlege Mads Gilbert ved UNN ut og sammenlignet den kirurgiske beredskapen i Longyearbyen med «et spill med døden som innsats». Han mente kirurgiberedskapen burde styrkes. Det mener ikke UNN i rapporten de sender til Helsedepartementet.

Les mer om saken i Svalbardposten