Hopp til hovedinnhold


Nødnett i Østfold erklært for åpent

- Gratulerer Østfold, dette er en viktig milepæl i kriseberedskapen i særlig alvorlige krisesituasjoner, som vi vet vil komme igjen, sa Trond Giske i åpningstalen på Tollbodplassen i Fredrikstad, hvor den formelle åpningen fant sted i dag.

- Gratulerer Østfold, dette er en viktig milepæl i kriseberedskapen i særlig alvorlige krisesituasjoner, som vi vet vil  komme igjen, sa Trond Giske i åpningstalen på Tollbodplassen i Fredrikstad, hvor den formelle åpningen fant sted i dag.

Les også på DSB: Nødnett åpner offisielt

NRK: Østlandet har fått sikkert nødnett

Sykehuset Østfold: - Gratulerer Østfold med nytt nødnett

Det er ikke hver dag tre statsråder samles for å markere en åpning. Anne-Grete Strøm-Erichsen fra Helse- og omsorgsdepartementet, Knut Storberget fra Justisdepartemtentet og Trond Giske Næringsdepartementet - og ansvarlig statsråd for Nødnett hadde funnet veien til Fredrikstad i dag.

Det samme hadde direktør i Helsedirektoratet Bjørn Inge Larsen, direktør i Politidirektoratet Ingelin Killingren og direktør i DSB Jon Lea, samt direktør i Nokia Siemens Finn Erik Hermansen, og selvfølgelig direktør i DNK Tor Helge Lyngstøl, og en mengde andre prominenser fra brann, helse og politi og fylkespolitikere med flere.

Alle var samlet for å få en demonstrasjon av Nødnett, og for å markere den offisielle åpningen.

På demonstrasjonen – hvor ambulansen ankom først til stedet, sto en bil i brann, en lå bevisstløs på bakken, og ei satt skadet i en annen bil. Statsråder, direktører og representanter fra alle etater fikk se og høre hvordan kommunikasjonen i etatene og mellom etatene foregikk fra og med innringing (forhåndsinnspilt), til livekommunikasjon under arbeidet på skadestedet.

Etterpå var det tid for bevertning, taler og kaker.

- Erfaringen Østfold har gjort seg er veldig viktig med tanke på den evalueringen som skal finne sted senere i år, sa Strøm-Erichsen.

Evalueringen vil være med på å avgjøre om Nødnett skal bli nasjonalt. Etter evalueringen som vil foregå i 2011, og om Stortinget vedtar videre utbygging i løpet av 2011, kan et nasjonalt nødnett være oppe fra 2015.

- Jeg har lyst til å sette opp master over hele landet, sa Storberget, som lurte på hvordan en demonstrasjon av det gamle utstyret ville ha vært. – Dette er et betydelig løft for sikkerheten for dyktig personell som daglig står i krevende situasjoner. Han sa også at dette vil gjøre nødetatene mer effektive og at det kan føre til bedre samhandling og flyt over etatsgrenser.

Killingren hadde merket seg at politiet er svært fornøyde med det nye systemet, etter 30 år med det gamle sambandsutstyret:

- Det sier ganske mye, for de er flinke til å si fra når de ikke er fornøyd.

Helsedirektør Bjørn Inge Larsen ser få andre alternativer:

- Et godt nødnett er et spørsmål om å berge helse og å vinne liv. Dagens helsenett er utdatert. Får vi ikke et nytt, må vi starte en kostbar prosess med å reparere det gamle.

Han la ikke heller skjul på at helse fremdeles ikke er helt i mål.

- Vi er ikke helt i mål, og vi har vært utålmodige for vi trenger dette nødnettet.

Tor Helge Lyngstøl oppsummerte status: 236 master er oppe i 54 av 330 kommuner. Det er dekning i 44 kommuner på vei- og togtunneler, og t-banen i Oslo. 30 prosent av Norges befolkning er nå dekket av Nødnettt, mens det er bare 4 prosent av landarealet som er bygget ut. Det har vært et stort teleinfrastruktursprosjekt, samtidig som man har brukt mye mer tid på det som IT-prosjekt enn man hadde trodd på forhånd.

- Vi er klar til å bygge videre et godt nødnett for alle, avsluttet Lyngstøl.