Hopp til hovedinnhold


Da beredskapen virkelig ble satt på prøve

Askeskyen fra vulkanutbruddet på Island satte beredskapen i Helse Nord på en hard prøve. - Denne krisen viser oss at spesialisthelsetjenesten i Nord-Norge må være desentralisert. Jo mer vi desentraliserer, jo bedre, sier fagdirektør i Helse Nord, Jan Norum.

Askeskyen fra vulkanutbruddet på Island satte beredskapen i Helse Nord på en hard prøve. - Denne krisen viser oss at spesialisthelsetjenesten i Nord-Norge må være desentralisert. Jo mer vi desentraliserer, jo bedre, sier fagdirektør i Helse Nord, Jan Norum i en pressemelding.
Aldri før har så mye av beredskapsplanene i Helse Nord vært tatt i bruk. Nasjonale myndigheter aktiverte for første gang i historien helseberedskapslovgivningen da askeskyen sto på som verst. Det betyr at helsetjenestens behov skal gå foran andre behov hvis det blir nødvendig.

I Nord-Norge gjennomføres det daglig 196 bilambulanse-, 6 båtambulanse- og 21 flyambulanseoppdrag. I tillegg brukes rutefly for å frakte pasienter til og fra behandling. Årlig transporteres 100 000 pasienter (tur/retur) med rutefly.

- Denne krisen viser oss at spesialisthelsetjenesten i Nord-Norge må være desentralisert, helt i tråd med Helse Nords strategi. Det er viktig at vi har så mange sykehus, selv om vi er en liten befolkning. Selv om det likevel er store avstander, så blir det ikke fullt så langt. Jo mer vi desentraliserer, jo bedre, sier Norum.

Han er samtidig klar på at kvaliteten på behandlingstilbudene kommer i første rekke, og at det kan ikke desentraliseres bare for å desentraliseres.