Hopp til hovedinnhold


Strever i møte med akuttmottaket

– Flerkulturelle strever med å forene sin egen kulturelle tilhørighet med det sett av regler og normer de møter i et norsk akuttmottak, sier førsteamanuensis førsteamanuensis Sevald Høye ved Høgskolen i Hedmark.

– Flerkulturelle strever med å forene sin egen kulturelle tilhørighet med det sett av regler og normer de møter i et norsk akuttmottak, sier førsteamanuensis førsteamanuensis Sevald Høye ved Høgskolen i Hedmark til forskning.no.

Les også: Kulturkollisjon ved sykesengen

Fire strategier

Ut fra hovedstrategien som går ut på å i sikre familiens kulturelle arv, mener forskerne å kunne påvise fire delstrategier:

  • Filtrere informasjon for å redusere engstelse.
  • Forstå og bli forstått.
  • Beskytte kulturelle tradisjoner.
  • Interaksjonen mellom roller, regler og forventninger.

I enkelte kulturer er det tradisjon for å spare den syke for engstelse. Som en av respondentene sa: Vi sier ikke ting direkte. Vi sier for eksempel ikke: ”Du kommer til å dø”. I stedet sier vi ”du blir snart bedre”. På den måten gir vi den syke håp.

Uavhengig av dette er det imidlertid sykepleierens plikt å sørge for relevant og forståelig kommunikasjon til pasient og pårørende.

– Det sier seg selv at det fører til et etisk dilemma når sykepleieren sier at pasienten vil komme til å dø, mens familien kommuniserer videre at hun vil bli bra, poengterer Severinsson.

Les mer om saken på forskning.no

Referanse:

Høye & Severinsson: Multicultural family members’ experiences with nurses and the intensive care context: A hermeneutic studyIntensive and Critical Care Nursing Volume 26, Issue 1, February 2010, Pages 24-32, doi:10.1016/j.iccn.2009.10.003.