Hopp til hovedinnhold


Bred enighet om bachelor

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) Tone Toften fikk klare signaler fra ambulansemiljøet om at man ønsker en fortgang på å få opprettet en bachelorgrad paramedic i Norge, på et halvdagsseminar arrangert av Ambulanseforum og SNLA i slutten av februar.

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) Tone Toften fikk klare signaler fra ambulansemiljøet om at man ønsker en fortgang på å få opprettet en bachelorgrad paramedic i Norge, på et halvdagsseminar arrangert av Ambulanseforum og SNLA i slutten av februar.

Kortversjon av artikkel i Ambulanseforum nr. 2 2010

Ønsker du å abonnere på Ambulanseforum? Klikk her!

Les også: Ønsker en bachelor paramedic - raskt!

Se nærmere på: Foredragene på halvdagsseminaret

Her var representanter fra alle helseforetakene utenom Helse Nord, ledere, forskere, begge fagforbundene samt mange andre samlet for en gjennomgang av ambulanseutdanning, nødmeldetjeneste, epidemologi og forskning.

Mellom linjene
Steinar Sørlie, generalsekretær i SNLA påpekte i sin innledning henvendt til statssekretæren at prehospital tjenestes rolle ikke er nevnt i Samhandlingsformen, og at man må lete mellom linjene.

Med trenden man ser med debatten om sentralisering av en rekke sykehusfunksjoner, og en økende andel vurderingsoppdrag, vil sorterings- og prioriteringskompetanse bli viktig. Da er tempoet viktig: Det haster å få på plass en bachelor!

Samtidig kan det virke som ropet etter en bachelor er langt unna virkeligheten i dagens ambulansetjeneste mange steder. Der har de nok med å få dekket forskriftskravet om at minst en i en ambulanse skal være autorisert ambulansearbeider.

Paradoksalt nok og samtidig logisk nok: på samme tid som dispensasjonsordningen fra forskriftskravene opphører øker søknadene om å bli autorisert ambulansearbeider uten å gå opp til fagprøve blant helsepersonell som har sykepleierutdanning, men jobber i ambulansetjenesten, og har jobbet der for kort til å kunne gå opp til fagprøven.

Og over et dusin har fått ordnet seg med en slik dobbeltautorisasjon.

Fra en grøft til en annen?
Var det intensjonen til de som førte helsepersonelloven (HPL) i pennen, at det skulle bli så enkelt å oppnå en dobbeltautorisasjon – i dette tilfelle både autorisasjon som sykepleier og ambulansearbeider? Er det en ordning som i siste instans vil undergrave ambulansefagbrevet? Og ikke minst vil det undergrave en egen bachelor paramedic?

- Med forbehold om at jeg ikke kjenner de konkrete sakene annet enn det du har fortalt, kan det  høres  ut som om det har vært en for stram håndtering av helsepersonelloven og dens muligheter, fra SAFH sin side  når det gjelder sykepleier med ambulanseerfaring, sier Anne Kjersti Befring som har ført helsepersonelloven i pennen sammen med Bente Ohnstad.

- Helsepersonellnemnden har overprøvet det, noe som har  tvunget fram en full åpning.  Det at  SAFH ikke valgte en smidig håndtering av noen få søknader har da bidratt til at  unntaksordningen blir en generell ordning.

Les også: Autorisasjon light

Og: Autorisasjon "light"?