Hopp til hovedinnhold


Ekstra ressurser fra Helse Sør-Øst og Helse Midt til Helse Nord

Ambulansehelikoptre er unntatt fra flygeforbudet på grunn av aske fra Island. Alle Lufttransports og Norsk luftambulanse står likevel på bakken av sikkerhetsgrunner. NLAs helikopter i Trondheim og Seakingen på Ørlandet opererte noen timer i formiddag. For å styrke beredskapen i Helse Nord, sendes det fire ambulanser, en lederbil, fem ambulansepersonell, en anestesilege og en transportkuvøse fra Helse Sør-Øst, og en ambulanse med to ambulansearbeidere og en anestesisykepleier fra Helse Midt.

Ambulansehelikoptre er unntatt fra flygeforbudet på grunn av aske fra Island. Alle Lufttransports og Norsk luftambulanse står likevel på bakken av sikkerhetsgrunner. NLAs helikopter i Trondheim og Seakingen på Ørlandet opererte noen timer i formiddag. For å styrke beredskapen i Helse Nord, sendes det fire ambulanser, en lederbil, fem ambulansepersonell, en ansestesilege og en transportkuvøse fra Helse Sør-Øst, og en ambulanse med to ambulansearbeidere og en anestesisykepleier fra Helse Midt.

Les også om Helse Midt på NRK: To ambulansearbeidere fra Inntrøndelag ambulanse og en anestesisykepleier kjører 140 mil for å hjelpe

I Luftfartstilsynets forskrift om restriksjonsområde i forbindelse med aske i luftrommet heter det:

«Flyging i forbindelse med politi-, ambulanse-, forsvars-, søke- og redningsoppdrag er unntatt fra flygeforbudet, men må koordineres med Avinor/Lufttrafikktjenesten.»

Avinor gikk i innledningsfasen ut med en anbefaling til helikopteroperatørene om å bli på bakken.

– Dette skyldes at vi tok ekstra forholdsregler av sikkerhetsårsaker. Føre-var-prinsippet er et godt prinsipp. Vi visste lite og ville ikke ta sjanser på at så tidlig tidspunkt, sier pressesjef i Avinor, Sindre Ånonsen.

Situasjonen gjør at Helse- og omsorgsdepartementet har sendt ut en pressemelding om at helsevesenet får utvidede fullmakter til for eksempel å beordre personell som tjenestegjør i den offentlige helsetjenesten og rekvirere utstyr.

Overfører ressurser til Nord-Norge
For å styrke beredskapen i Helse Nord RHF, sendes det i dag fire ambulanser med mannskap fra Helse Sør-Øst RHF, og en ambulanse med mannskap fra Helse Midt RHF.

I tillegg har det vært anmodet om transportkuvøser til Helse Nord RHF. Det sendes også i dag.

Helse Sør-Øst har gjennom dagen jobbet med å frigjøre mannskap, som så snart det er praktisk mulig reiser nordover med de fire ambulansene. Alle ambulansene skal settes inn i virksomheten i Finnmark. Etter planen kjører ambulansene samlet nordover gjennom Sverige i løpet av fredag ettermiddag, skriver de i en pressemelding.

Ambulansene kommer fra Oslo universitetssykehus, Telemark/Vestfold og Sørlandet sykehus. Hver av ambulansene har et mannskap på tre personer. I tillegg reiser en anestesilege fra Helse Sør-Øst og eventuelt en gynekolog.

Her er oppdateringene til Norsk Luftambulanse

Her er oppdateringene til Norsk Lufttransport

HOD: Helsevesenet får utvidede fullmakter

Oppdateringer fra Helsedirektoratet