Hopp til hovedinnhold


Nytt PCI-utstyr gir flere dødsfall

PCI med medikamentell stent, i stedet for vanlig stent gir tre ganger høyere dødelighet enn inngrepet den erstatter, ifølge en dansk undersøkelse.

Perkutan koronar intervensjon (PCI) med medikamentell stent, i stedet for vanlig stent gir tre ganger høyere dødelighet, ifølge en dansk undersøkelse.

Den danske undersøkelsen ble presentert på en hjertekongress i USA forrige tirsdag. En undersøkelse av 626 hjerteopererte pasienter ved Skejby sykehus og Rigshospitalet i Danmark viste at 1,9 prosent av pasientene som ble behandlet med den gamle metoden var døde av hjertesykdom etter tre år. Blant dem som var behandlet med medikamentstent, var imidlertid 6,1 prosent døde etter like lang tid.

- Det er en betydelig overdødelighet, og det har store perspektiver siden det er en hyppig lidelse, sier overlege Peter Clemmensen ved det danske Rigshospitalet som la frem undersøkelsen på hjertekongressen. Han forkaster likevel ikke bruken av medikamentstent.

- Dette resultatet er overraskende, sier avdelingsoverlege Per Mølstad ved Feiringklinikken til VG.

Av de mellom 10 000 og 12 000 ballongbehandlingene av blokkerte pulsårer som gjennomføres i Norge hvert år, anslår Mølstad at omtrent en tredel utføres med den nye metoden, og det blir stadig flere.

- Stenten kan medføre arrdannelse i blodåren, og når dette vokser kan blodåren igjen bli blokkert. I den nye metoden avgir stenten medikamenter som hindrer slik arrdannelse, sier Mølstad til VG.

Med medikamentstent blir man imidlertid mer avhengig av langvarig bruk av blodfortynnende medisiner, fordi det er økt fare for akutt tilstopping av stentene med levret blod.

Les mer om saken i VG