Hopp til hovedinnhold


Følgetjeneste til sykehus

Gravide med lang veg til sykehus har fra januar 2010 rett til følge av jordmor eller annen kyndig helseperson.



Gravide med lang veg til sykehus har fra januar 2010 rett til følge av jordmor eller annen kyndig helseperson.

Mer om følgetjeneste på Helse- og omsorgsdepartementets nettside: En gledelig begivenhet

Ansvaret kom brått på for Helse Nord-Trøndelag. Egentlig skulle gjennomføringa skje først om ett år, skriver Namdalsavisa.

Regjeringa ønsker å skape et mer enhetlig system for finansiering og tydelig ansvarsplassering for følgetjenesten. Det foreslås derfor at ansvaret for følgetjenesten legges til regionale helseforetak i tråd med ansvar for annen syketransport inklusiv ambulansetjeneste.

- Det er naturlig å foreslå én til halvannen times reiseveg som veiledende grense. Men dette vil avhenge av kommunikasjonsforhold og hvor langt fødselen har kommet, ifølge stortingsmeldinga.

Behovet for følgetjeneste må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle.

Følgetjenesten skal ha kompetanse til å håndtere eventuelle transportfødsler og samtidig ivareta den fødendes behov for trygghet. I praksis vil det oftest være jordmødre som innehar slik kompetanse, men andre yrkesgrupper kan også være aktuelle.

Ambulanseforum lurer: Hvis ambulansetjenesten blir ytterligere involvert i følgetjenesten, krever det mer kursing av ambulansepersonell, da det dreier seg om potensielle risikofødsler? Og vil det kreve mer ressurser?

Les mer om saken i Namdalsavisa