Drosje kjørte dødssyk mamma

Tre små barn var vitne til at drosjesjåføren reddet mammas liv, skriver NRK Hedmark og Oppland.

Les også: Akutt syke fraktes i taxi

Flere drosjesjåfører i Hedmark forteller at de opplever å måtte kjøre pasienter som er så syke at de burde vært sendt i ambulanse.

– Uholdbart, mener drosjesjåførene som har måttet starte livredning under pasientkjøring. – Ikke noe stort problem, svarer ledelsen i Sykehuset Innlandet.

Nå vil Norges Taxiforbund at alle skal ha førstehjelpskurs. I dag er det bare to fylker hvor det kreves at drosjesjåfører som kjører pasienter kan førstehjelp.

Drosjesjåfører i Hedmark NRK har snakket med, forteller om flere episoder hvor de har måttet starte førstehjelp under turen.

– Jeg fikk henting på legevakta av ei mor med tre små barn. Da vi var kommet sju kilometer fra legevakta, sluttet mora å puste, og jeg måtte starte hjerte- og lungeredning. Gudskjelov får vi hjelp av AMK-sentralen, forteller en sjåfør.

Barna så på

Barna ble stående utenfor drosjen og se at mora kjempet for livet, og at drosjesjåføren satte i gang HLR.

Drosjesjåføren som ønsker å være anonym på grunn av taushetsplikten, har opplevd flere ganger at han er blitt oppringt fra legevakta eller AMK for å kjøre svært syke pasienter og er blitt nødt til å starte førstehjelp.

– Ble du redd?

– Ja. Klart jeg ble redd. Jeg har hatt noen episoder før, også, og har blant annet ringt 113 to ganger med korte mellomrom.

– Kjør så fort som mulig

Kolleger i Hedmark Taxi opplever å få turer hvor de får en lapp med et telefonnummer i hånda fra legen, i tilfelle det skulle skje pasienten noe underveis.

En annen sjåfør forteller:

– Det er litt spesielt å føle seg mer bekymret for pasienten enn for trafikken. Ved juletider fikk jeg et oppdrag fra AMK via vår sentral. En person hadde kuttet seg stygt i armen, og det blødde veldig fra hovedpulsåra. Det var gitt tillatelse både fra politiet og AMK om å kjøre fortest mulig til akuttmottaket i Hamar.

Mannen ble fraktet til legevakta i all hast, mer eller mindre bevisstløs.

– Det var ikke morsomt. Han hadde håndkle og bøtte til blodet. Mannen burde ikke vært fraktet med drosje, spør du meg.

– Hvis det er en alvorlig syk pasient, er ikke drosje en riktig transportmåte, sier Åge Westlie som har ansvaret for all pasienttransport i Hedmark og Oppland.

Han avviser at dette er et stort problem og at bruk av drosje er besparende rent økonomisk. Han sier at i akutte tilfeller, så skal AMK sende ambulanse.

Men det blir ikke alltid slik, og direktør i Norges taxiforbund, Viggo Korsnes, sier de får mange oppdrag der det burde vært rekvirert ambulanse.

– Det hender rett som det er at vi får meldinger om at det har skjedd ting i en drosjebil som ikke er noe hyggelig, og som burde ha vært et ambulanseoppdrag.

Les hele saken på NRK2 Comments

  1. Å så henger Ambulanseforum seg på tabloidene igjen, hva med å drive litt journalistikk til en forandring i stedet for bare å henge seg alle andres hardkjør mot helsevesenet?

  2. I tidsskriftet Ambulanseforum jobber vi journalistisk. På nettsiden er det blant annet vår oppgave å vise fram hva som rører seg i nyhetsbildet. Denne saken er tagget som et ‘medieklipp’, det vil si at vi ikke står journalistisk ansvarlig for saken, men at vi rett og slett legger ut dagens oppslag enten det er kritisk og tabloid eller en gladsak.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.