Hopp til hovedinnhold


Øker kravene til ambulanseutdanningen

Det står om sekunder for de som jobber med liv og død. Men visste du at de som henter deg med ambulanse bare trenger to ukers opplæring? spør TV2.

Det står om sekunder for de som jobber med liv og død. Men visste du at de som henter deg med ambulanse bare trenger to ukers opplæring? spør TV2.

TV 2 er med ambulansefagarbeider Bjørge Agdestein på barneklinikken på Haukeland sykehus. Sammen med barnelege Hallvard Reigstad står han bøyd over en kuvøse.

Inne i den ligger det en for tidlig født liten gutt. Barnelegen forklarer hvordan temperatur og pustehjelp kan være avgjørende for om den lille overlever eller ikke. Det Bjørge lærer her, skal han ta med seg tilbake til ambulansen og forhåpentligvis få god nytte av senere. Bjørge er en av flere ambulansefagarbeidere som i disse dager har praksis på ulike sykehusavdelinger.

Økte faglige krav

Fagarbeiderne er allerede ferdige med fagbrevet i ambulansefag, og nå tar de en toårig deltidsutdannelse på toppen av det. Når disse to årene er omme, er de ferdige med den såkalte paramedicutdanningen og har en solid faglig ballast.

– Det er en fin mulighet å få prøve teknikker og undersøkelser i trygge omgivelser. Her kan vi lære av ekspertene, sier Bjørge.

For det er store omveltninger på gang i ambulansefaget. Tradisjonelt har det hatt preg av syketransport, men de siste årene har ambulansefolkene drevet med stadig mer behandling i ambulansene. Dermed har også de faglige kravene økt dramatisk.

Fortsatt har noen av dem som jobber på ambulansene, bare 80 timers kurs i akuttmedisin. Fra 1. april i år blir det slutt på det.

Da er minstekravet et fagbrev, det vil si to år på skolebenken, og to år i praksis. Bjørge tror paramedic-utdannelsen han nå tar (som kommer i tillegg til fagbrevet) også fort kan bli obligatorisk.

Enorm utvikling

Han får støtte av kollega Ørjan Jensen, som tok paramedicutdanning etter over tjue år som ambulansearbeider.

– Det har vært en enorm utvikling i faget. Da jeg startet hadde vi bare et 52 timers kurs, og vi tok av og til folk med fra gaten for å hjelpe til med bæring og annet. Fokus lå på den aller mest grunnleggende livredningen. I dag driver vi avansert behandling av blant annet hjerteinfarkt og traumer. Det er bra at fagbrevet blir obligatorisk, men vi håper på enda høyere faglige krav, sier Jensen.

Også Guttorm Brattebø, leder for akuttmedisinsk seksjon på Haukeland sykehus, er fornøyd med utviklingen.

– Bedre medisinsk kompetanse hos ambulansearbeiderne betyr at pasientene får et bedre tilbud. Det vil kunne redde liv, sier han.

Les hele saken på TV2: Mangedobler utdanningen til for ambulansearbeidere