Tyrkisk UD krever Tøyengransking

– Dette handler om menneskerettigheter, sier den tyrkiske utenriksministeren, ifølge Aftenposten.

Dagbladet: – Dette må ikke skje i et sivilisert land

Les også: Redelig journalistikk?

Døndu Tulum (63) døde søndag formiddag på Tøyen mens hennes familie gjentatte ganger ringte AMK-sentralen for å få tilsendt en ambulanse.

Operatøren som svarte på sentralen oppfattet familien som truende, og ba politiet om å oppsøke adressen før ambulansen kunne sendes inn. Da politiet kom til stedet, ble det ampert, og flere familiemedlemmer ble lagt i jern.

I mellomtiden døde den tyrkiske kvinnen.

Brev til ambassaden

Familien mener ambulansen kom altfor sent, og har varslet søksmål mot både politiet og ambulansetjenesten. Samtidig gransker både Spesialenheten for politisaker og Fylkeslegen i Oslo omstendighetene rundt dødsfallet i Jens Bjelkes gate på Tøyen.

Nå har også det tyrkiske utenriksdepartementet sendt et brev til den norske ambassaden i Ankara, ifølge nettstedet World Bulletin.

Utenriksminister Ahmet Davutoglu sier ifølge nettstedet at det er hans oppgave å beskytte alle tyrkiske borgere, og at dette også er et spørsmål om menneskerettigheter.

– Vi ber nå norske myndigheter offisielt sette i gang en granskning av hendelsen, sier ministeren.

Pressevakt Bjørn Svenungsen i UD bekrefter at den norske ambassaden har fått et brev om saken:

– Vi har mottatt en diplomatisk note der tyrkisk UD ber om svar på omstendighetene rundt dødsfallet. Vi har svart at saken blir undersøkt av rette myndigheter i Norge etter klagen fra familien, og at vi vil holde tyrkiske myndigheter informert om utfallet av disse undersøkelsene, sier Svenungsen til Aftenposten.no.

– Skam dere

Dødsfallet har blitt viet stor oppmerksomhet i tyrkiske aviser. Ifølgedagbladet.no kaller landets største avis, Zaman, hendelsen for politi-tortur, mens avisen Vatan bruker følgende tittel:

«Skam dere, Norge.»

NRK omtalte i mars i fjor den nå avdøde kvinnens situasjon. Hun skulle da tvangssendes ut av Norge, men kollapset da politiet skulle hente henne.

Døndu Tulum ble kjørt til Ahus etter kollapsen i fjor, og legene mente hun var for syk til å bli sendt ut av landet. Kvinnen var enke, og fire av barna hennes bor i Norge.

Les hele saken i Aftenposten

Bakgrunn: Varsler full AMK-gjennomgang etter ambulansebråk

Loggen i Tøyensaken

Pressemelding fra sykehuset: Ambulanseutrykningen på Tøyen

Pressemelding fra sykehuset: AMK og praksis rundt lydlogg

Les også: – AMK har problemer med minoriteter

Anmelder politi og AMK

Store, sinte oppslag i Tyrkia: Les Dagbladet: “Skam dere Norge” og “Politiets tortur drepte moren”

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.