Månedens forsker i Helse Sør-Øst

– De beste forskningsresultatene vi har oppnådd er utviklet etter ideer jeg har fått fra mine medarbeidere i ambulansetjenesten. Det er de som kjenner hvor skoen trykker.

Petter Andreas Steen foretrekker livreddende behandling på fire hjul. Det er der han får ideene til sin formidable forskningsinnsats innen prehospital akuttmedisin, skriver Helse Sør-Øst.

Petter Andreas Steen er Professor I i prehospital akuttmedisin ved Oslo universitetssykehus, med spesiell fokus på hjertestans og traumatologi.

– De beste forskningsresultatene vi har oppnådd er utviklet etter ideer jeg har fått fra mine medarbeidere i ambulansetjenesten. Det er de som kjenner hvor skoen trykker. Vår oppgave som forskere er å ta disse ideene inn på laboratoriet, teste ut hva som virker best, og så praktisere det ute i tjenesten, sier Steen.

Hans kombinasjon av forskning og klinisk virksomhet, såkalt translasjonsforskning, har resultert i bred nasjonal og internasjonal oppmerksomhet siden han startet i ambulansetjenesten på 70-tallet.

Hurtigfrigjøring
– Ideen til trekkspilleffekten fikk vi av våre kollegaer i brannvesenet og ambulansetjenesten. Istedenfor å klippe i stykker en kollidert bil hvor pasienten sitter fastklemt, gjorde vi forsøk på å dra bilen fra hverandre ved hjelp av kjetting. Det har revolusjonert måten vi får folk ut av bilene på. Vi har klart å redusere tiden fra 30 – 40 minutter helt ned mot fem minutter. Det har reddet mange liv, forteller Steen.

Resultatene har vekket stor internasjonal oppmerksomhet og praksisen innføres nå i flere land. Norsk Luftambulanse driver kurs i dette.

Steen har fått mange nasjonale og internasjonale priser for sin forskningsinnsats, fra Kongens Gullmedalje til en av American Heart Associations fremste utmerkelse, «Giant of Resuscitation», som kun er tildelt én annen forsker fra Europa. Steen leder en større forskningsgruppe som er tilknyttet ambulansetjenesten og Institutt for eksperimentell medisinsk forskning ved Oslo universitetssykehus.

Jobber med flere prosjekter
Men herr Steen er ikke en mann som tar æren alene for de resultatene som er oppnådd. – Jeg synes det er morsomt at min forskningsgruppe får internasjonal anerkjennelse. En av mine aller viktigste oppgaver er å hjelpe yngre kollegaer til å utvikle seg slik at de kan måle seg med de beste, internasjonale forskerne på feltet. Og det gjør de, for de er gnistrende flinke folk, sier han.

Forskningsgruppen jobber med flere prosjekter. Blant annet vil de prøve å øke blodsirkulasjonen hos pasientene styrt fra hvor mye karbondioksyd som kommer ut av pusten når man gjør brystkompresjoner. Det er ikke likt på alle mennesker, og man vil forsøke å tilpasse komprimeringen til hver enkelt pasient. Et annet prosjekt går ut på å kvalitetssikre hele kjeden som redder liv ved hjertestans. Her vil Steen bruke kvalitetssikringsmetoder som brukes ellers i industrien.

Dette er månedens forsker fra Oslo universitetssykehus.

Les hele saken på Helse Sør-Øst sin nettside

Tags:

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.