Hopp til hovedinnhold


2009 i bakspeilet

Årets vikigste, mest dramatiske, morsomme og rare saker. Årets debatter med mer.

Årets vikigste, mest dramatiske, morsomme og rare saker som nådde pressen.

Les også: De ti toppsakene i 2009

En ting er hvilke saker som har gitt mest klikktall, en annen er hvilke som burde hatt det.

Blant cirka 800 saker og medieklipp vi har lagt ut på nett dette året mener vi at disse er verdt å få med seg av forskjellige grunner.

Årets viktigste?

Ny rapport om de prehospitale tjenestene. Den første på ti år. Hva gjør Helse- og omsorgsdepartementet med innspillene herfra mon tro?

Sjokkert over fagprosedyrer. Sykepleier Karin Borgen har undersøkt fagprosedyrene for ulike behandlinger ved 30 sykehus. – Vi ble sjokkert da vi så tilstanden, sier Borgen, som nå koordinerer arbeidet med å rydde opp i fagprosedyrene. Selv om saken konsentrerer seg om tilstander innomhus, er det kanskje mat for ambulansetjenesten også?

Kjemper for å beholde 113. Justisdepartementets arbeidsutvalg kom med sin innstilling om nytt nødnummer, og helsesektoren føler at alle signaler som er gitt i saken blir overkjørt. Rygh-Pedersen-rapporten har havnet i en skuff i Helse- og omsorgsdepartementet, og det blir spennende hva som skjer videre i saken i året som kommer.

Statens helsetilsyn varsler at 384 er uten gyldig ambulansearbeiderlisens, i forbindelse med at overgangsordningen er i ferd med å opphøre. Helse Nord har vært ærlige nok til å flagge at de vil få vanskeligheter med å klare kravene i sommerferieavviklingen, og er i dialog med helsetilsynet om dette.

Nødnettet er forsinket av flere grunner. Og det hjalp ikke at Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), slaktet Nødnettet i en rapport.

Årets debatter!

Triage: Upresis utvelgelse av hardt skadde. Over- og undertriage i disfavør av ambulansepersonell, skapte furore. Helge Bærland og en forbannet og skuffet Trond Boye Hansens sa sin hjertens mening om studien.

Redningshelikopteranskaffelsen. Når større ikke er bedre, hevder debattanter fra helsesektoren.

Frivillig versus profesjonell: Skal jeg bli nektet å bruke fritiden min på å avlaste helsevesenet gratis? spør en frivillig fra Norsk Folkehjelp. Nei, men ikke gjør det i vår uniform, svarer Norsk Paramedic-forening i et innlegg.


Årets ambulansearbeider: Jan Einar Andersen!

Årets lekse?

Mekaniske hjertekompresjoner er vel så bra som vanlig HLR hevder en svensk studie.

Myter avlives: Norge er likevel ikke i overdosetoppen, slik vi har trodd så lenge.

Flere myter avlives: Færre oppdrag og færre beredskapstimer i ambulansetenesta i 2008, melder SSB.

Årets mest dramatiske

En ambulansearbeider i Sandnes falt ned tre etasjer på jobb. Tilstanden var livstruende. I Ambulanseforum nr. 4 skrev vi hvordan det går med ham, og han er nå på opptrening på Sunnaas sykehus.

En trailersjåfør ble spiddet av en metallbom gjennom brystet, og ringte sjefen for å fortelle at han hadde et lite problem.

Jente (13) slept under bil i fire kilometer gjorde også inntrykk.

Årets mest omtalte

Kall styrelderen inn på teppet! Helse Midt-Norges anbudshåndtering har vært gjenstand for gransking av Riksrevisjon, og Stortinget har også sagt sitt, men styret sitter trygt ser det ut til.

Årets morsomste?

Anestesilegen er sykehusets storsjarmør. Se den danske rangeringen av legetyper.

Opp som en løve....

Pressemeldingen En akuttkjede i steinalderen fra Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin. ble raskt trukket tilbake, og Mads Gilbert raste i media. Men alle er vi enige om at kommunikasjonen i akuttkjeden for all del kan forbedres.

Årets rareste?

Svensk ambulansepersonell synes det er artig å feste i ambulansen, og ender opp med å miste jobben. Anmeldt for blodig fest i ambulanse var en av overskriftene i sakens anledning.

En ambulansearbeider ble sparket blant annet fordi hun viste fram kniven til en pasient, og snakket upassende til flere pasienter om hvor mye dritt det var på jobb. Men jammen fikk hun ikke jobben tilbake etter en tids kjøkkentjeneste..

Det går hardt for seg på Oslo og Akershus ambulansetjenestes personalfester. Så hardt at det endte med anmeldelse for vold da en kvinnelig ambulansearbeider ble banket opp av en kollega på fest.

Årets utenlandske

Gazas ambulansearbeiderhelvete, ble en føljetong i januar. 11 helsearbeidere ble drept. Det var selvfølgelig et helvete for hele befolkningen i Gaza, men vi har nå en gang vår vinkling.

En halvering av ambulanser i Region Hovedstaden i Danmark har trolig ført til en forverring av arbeidsmiljøet, og lengre responstider, selv om ledelsen gir andre signaler. Siste nytt er at flere opplever at de ikke får spise- eller dopauser på tolvtimersvaktene. - Vi føler oss som slaver, sier de danske ambulansearbeiderne som for øvrig har munnkurv for pressen.

Svineinfluensaen ble høstens største pandeminyhet som ble fulgt opp av øvrig presse til de grader, likeså Helse-Hanssens bråe avgang midt i Samhandlingsreformen og greier.