Hjertestans-studien ble prisbelønt

I fjor kom de foreløpige resultatene fra den omstridte hjertestansstudien ved Ullevål universitetssykehus, som viste at intravenøst adrenalin i tillegg til hjertelungeredning ikke bedrer overlevelsen ved hjertestans. Nå er resultatene publisert i JAMA, og studien prisbelønt, skriver Dagens Medisin.

Bakgrunn: IV ja/IV nei-studien – hva ble resultatet?

I juni i fjor omtalte Dagens Medisin de foreløpige resultatene fra studien. Ullevål gikk ut med disse med bakgrunn i at saken hadde skapt mye uro og engstelse hos pårørende som fryktet at deres nærmeste ikke hadde fått optimal livreddende behandling.

Nå bekrefter JAMA-studien (Theresa M. Olasveengen m.fl.) de tidlige resultatene som fastslo at overlevelsen ved hjertestans ikke er signifikant bedre ved utskrivelse fra sykehus hos pasienter som har fått både hjertelungeredning (HRL) og medikamentell intravenøst behandling enn ved HRL alene.

Hedret i USA
Det var heller ingen signifikant forskjell i dødelighet etter ett år. Resultatene ble lagt frem på den store amerikanske hjertekongressen nylig, og ble belønnet med en pris for beste vitenskapelige arbeid innen resuscitering – gjenopplivingsmedisin.

– Hos personer hvor hjertestarteren ikke kunne brukes, var det flere som overlevde til sykehus, men disse døde på sykehuset med alvorlig hjerneskade. Hos dem hvor det kunne benyttes hjertestarter, var det ingen forskjell i overlevelse ved bare hjertelungeredning eller ved medikament i tillegg, forteller professor og overlege Petter Andreas Steen, som har ledet studien.

Nye retningslinjer
I februar neste år sluttføres arbeidet med internasjonale retningslinjer for gjenoppliving ved hjertestans. Inntil disse foreligger, følger Oslo Universitetssykehus Ullevål gjeldende praksis som innebærer behandling med intravenøse medikamenter i tillegg til hjertelungeredning.

Les hele saken i Dagens Medisin

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.