Hopp til hovedinnhold


HLR blant lekfolk

Tromsø er på Skandinaviatoppen når det gjelder livredning.

Tromsø er på Skandinaviatoppen når det gjelder livredning.

I Tromsø kommune er det gjort en undersøkelse av medisinerstudenter som har sett på alle situasjoner av hjertestans utenfor sykehus gjennom fem år. I hele 71 prosent av tilfellene er det startet hjerte lunge redning av lekfolk, før ambulansen kom. I Oslo er tallet 52 prosent, og i Helsinki kun 26,5 prosent.

- I flertallet av tilfellene mener ambulansepersonell som har kommet til stedet at det er meget god kvalitet på jobben, sier Gilbert.

I hvert femte (21,4 %) tilfelle har pasienten ikke bare overlevd, men blitt skrevet ut av sykehuset til et godt liv etter at hjertet har stoppet.

Gilbert tror noe av grunnen til at Tromsø er så flink er et stort fokus på samspill mellom lekfolk, ambulansepersonell som rykker ut og AMK-operatørene på 113 på UNN.

- Medisinsk nødnummer 113 gir deg direkte kontakt med erfarent helsepersonell som styrer ambulanseressursene og gir deg kjappe behandlingsråd. Ambulansepersonellet vårt er engasjert og svært dyktige, og vi har et fagmiljø som har stort fokus på overlevelseskjeden, sier han.

Overlevelseskjeden er et begrep man bruker fra en skade skjer via alle ledd og til pasienten er på sykehuset.

Gilbert mener også at noe av forklaringen til at Tromsø markerer seg som flinke i undersøkelsen er at man er vant til å klare seg selv i Nord-Norge.

- Det er mye solidaritet her, folk har alltid støtta hverandre, sier han.

Undersøkelsen bygger på tall fra 1999-2003. Det er gjennomført nye undersøkelser de fem påfølgende årene, og resultatene er snart klare.

- De resultatene er også oppmuntrende. De viser enda bedre tall, sier Gilbert.

Les hele artikkelen i Nordlys: Slik redder du liv