Hopp til hovedinnhold


Ambulanse hindret av veiarbeid - person døde

To ambulanser ble hindret av veiarbeid under et akuttoppdrag i Verdal onsdag og ble fem minutter forsinket. Da legen kom frem var pasienten allerede død.

To ambulanser ble hindret av veiarbeid under et akuttoppdrag i Verdal onsdag og ble fem minutter forsinket. Da legen kom frem var pasienten allerede død.

Les også Verdalingen: AMK var varslet om veistengingen

Det skal ha vært svært dramatisk da ambulansearbeiderne oppdaget at veien var sperret ved Ørmelen i Verdal onsdag ettermiddag. De måtte ta en omkjøring for å komme nærmere huset de skulle til, men ble også her møtt av sperret vei.

Måtte løpe fra ambulansen

Dette førte til at ambulansearbeiderne måtte ta seg over en grøft og et veiarbeidsområde for så å løpe bort til det aktuelle huset.

Informasjonssjef Trond G. Skillingstad i Helse Nord-Trøndelag bekrefter hendelsesforløpet overfor adressa.no. Han forteller at helsepersonellet ble forsinket med rundt fem minutter som følge av de sperrede veiene.

Det ble utført livredningsarbeid på stedet av de første ambulansearbeiderne som kom til stedet. Da legen kom frem til pasienten ble vedkommende erklært død.

Ambulansen rykket ut klokken 15.23 og var fremme på stedet klokken 15.30.

Det ble også rekvirert luftambulanse til akuttoppdraget i Verdal, men den ble sendt i retur da legen kom frem til stedet.

- Svært ubehagelig

Når ambulansen rykker ut vurderes det av AMK-sentralen (Akuttmedisinsk kommandosentral) hvor raskt ambulansen må være på stedet. Ved grønn kode, som brukes til blant annet henteoppdrag, kjører man normalt. Når det er hasteoppdrag er det ikke livstruende for pasienten, men man kjører likevel fort. I gårsdagens tilfelle i Verdal var det snakk om et akuttoppdrag. Det vil si at det er om å gjøre å få frem kompetent hjelp så raskt som mulig.

- Det sier seg selv at det oppleves svært ubehagelig å møte hindre når det er snakk om liv eller død. Dette gjelder både for AMK-sentralen og ambulansearbeiderne, sier Skillingstad til adressa.no.

- Kommunens ansvar

Han sier videre at AMK-sentralen skulle ha visst om de aktuelle sperringene via opplysninger fra Veitrafikksentralen. Men Veitrafikksentralen hadde ikke blitt varslet om veiarbeidet og hadde derfor ingen meldinger på dette.

- Grunnen til dette er at det er snakk om en kommunal vei. Det er ikke etablerte varslingsrutiner for slike mindre, lokale veier. Det eneste unntaket er Trondheim kommune. Her har Verdal kommune et selvstendig ansvar for å melde i fra til de enhetene som blir berørt av veisperringen, sier seksjonsleder Christian Røkke i Veitrafikksentralen Midt-Norge til adressa.no.

Vil følge opp saken

Enhetsleder for teknisk drift i Verdal kommune, Bård Kotem, sier til adressa.no at politi og brannvesen skal ha vært varslet om veisperringen. Han har onsdag ettermiddag ikke oversikt over om AMK-sentralen er varslet, noe den i følge Skilligstad ikke er blitt.

Skillingstad sier de kommer til å følge opp saken for å forhindre at noe lignende skjer igjen.

Det er ennå ikke tatt stilling til om onsdagens hendelse skal følges opp spesielt eller om man kommer til å ta for seg veisperringer og varsling generelt.

Les hele saken i Adressa