Ambulansenes utrykningstid i København er nesten fordoblet

Region Hovedstaden vil fortsatt ikke offentliggjøre detaljert statistikk om hvordan det egentlig går med den nye akuttberedskapen.

Bakgrunn: Historisk omlegging av prehospital beredskap i København

Kaos ved oppstarten av omleggingen

Les også: – Situasjonen er uakseptabel

Det er det kanskje en god grunn til. Nye tall som Københavns Kommune har fremskaffet gjennom alarmsentralen viser at ambulansenes utrykningstid er nesten fordoblet i København og Frederiksberg fra august til september.

Måler man når 90% av ambulansene er fremme, så gikk det i august – før omorganiseringen ble gjennomført – 7 minutter og 55 sekunder. I september var det tilsvarende tallet 13 minutter og 18 sekunder.

Dermed overholder ambulansene i Danmarks tettest befolkede område ikke engang Region Hovedstadens nye målsetning om at 90% av ambulansene skal være fremme innenfor 13 minutter.

Region Hovedstaden har flere ganger kategorisk avvist å offentliggjøre tall som viser hvor raskt ambulansene er framme i dag sammenlignet med utrykningstallene fra tiden før den nye akuttberedskapen ble innført den 1. september 2009.

Men nå har økonomiforvaltningen i Københavns Kommune via alarmsentralens IT-system trukket ut utrykningstallene. Tallene viser ifølge helse- og omsorgsborgmester Mogens Lønborg (K), at udrykningstiden for de 90% hurtigste ambulansene er steget fra 7:55 minutter til 13:18 minutter.

Til sammenligning er ambulansene i Region Syddanmark – som bl.a. inkluderer noen av Danmarks tynnest befolkede områder framme etter gjennomsnittlig 7:50 minutter.

– Vi vet hva vi ønsker å oppnå. Det er at behandlingen blir lik for dem som bor i Allerød og dem som bor i Ishøj, og dem som bor i Københavns Kommune. Men hvis tallene stemmer, så har operatørene et problem, sier formannen for regionsrådet, Vibeke Storm Rasmussen (S), til TV2/Lorry.

Vibeke Storm Rasmussen utdyper ikke hvorfor hun mener at sklden for de kraftig stigende utrykningstidene plasserer hos Københavns Brandvæsen, Frederiksberg Brandvæsen og Falck, som i dag ivaretar ambulansekjøringen i i København og Frederiksbergs kommuner.

Ifølge regionens nye kontrakter med de tre ambulanseoperatørene er det nemlig regionen selv som har ansvaret for å sikere at målsettingene for utrykninstidene overholdes.

Ambulanseoperatørene skal i dag kun levere et antall ambulanser som skal være i drift i det avtalte tidsrommet, mens regionen skal sørge for at det er nok ambulanser til å overholde målsetningene.

Les hele saken i Beredskabsinfo: Ambulancers udrykningstid i København er næsten fordoblet

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.