Ikke økning av overdoser

I 2001 hadde ambulansene 101 utrykninger til misbrukere med overdose. I fjor var det redusert til 37 tilfeller i Stavangerområdet.

Siden 2002 har det ikke vært noen vekst i antall akuttutrykninger til rusmisbrukere i stavangerdistriktet som har tatt overdoser.

Assisterende ambulansesjef Atle Hagen ved Stavanger Universitetssjukehus (SUS) sier til Aftenbladet.no at han regner med at de i år vil ha hatt ca. 40 utrykninger til rusmisbrukere som har tatt overdoser og som er bevisstløse. Blandingsmisbruk av heroin eller andre opiater og beroligende tabletter av ulike slag utløser gjerne overdose som i verste fall kan føre til dødsfall. I slike situasjoner blir gjerne rus viktigere enn livet.

I slike akuttsituasjoner er ambulansepersonell opplært til å sette motgift, noe som har berget livet til mange misbrukerne.

Hurtig hjelp
Atle Hagen sier at de siden 2002 har hatt en stadig nedgang i antall overdoseutrykninger. Fra 101 utrykninger i stavangerdistriktet i 2001 har antallet med årene gått gradvis nedover til 37 utrykninger i fjor. Statistikkene så langt i år tyder på at ambulansepersonell vil bistå ca. 40 rusmisbrukere i Stavanger-distriktet med øyeblikkelig hjelp der rusmisbrukeren befinner seg.

– Etter at dere har satt sprøyte med motgift, gir dere misbrukerne ytterligere tilbud?

– Alle får tilbud om å bli kjørt til legevakten for videre oppfølging. Mange av misbrukerne takker nei til dette tilbudet og sier at de skal klare seg selv. Møtet med misbrukerne er for ambulansepersonell ofte vanskelige situasjoner. De som ikke er blitt helt bevisstløs blir gjerne betydelig irritert over å ha blitt vekket opp fra rusen.

Bekymring i Bergen
Overdosetilfellene for Stavangerområdet er svært lave sammenlignet med overdosetallene fra Bergen. Der regner ambulansetjenesten med å rykke ut til 750 rusmisbrukere som har tatt overdose i år. Ifølge Bergens Tidende hadde ambulansene fra Helse Bergen fram til august i år rykket ut til 383 rusmisbrukere med overdoser der det er brukt heroin eller lignende stoffer. Bare i august måtte ambulansepersonell i Bergen bistå ved 25 GHB-overdoser.

Mange av de som tar overdoser med GHB, er unge som tidligere ikke er registrert i behandlingsapparatet..

Les hele saken i Stavanger Aftenblad

Tags:

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.