Hopp til hovedinnhold


Kaos i Danmark

Akutte utrykninger som er 15 minutter gamle før ambulanse blir sendt. Responstider på over 30 minutter på prio 1-turer i København.

Akutte utrykninger som er 15 minutter gamle før ambulanse blir sendt. Responstider på over 30 minutter på prio 1-turer i København.

Les hele saken i Beredskabsinfo: Tallrike eksempler på alvorlige ambulanseproblemer

Les også: Politisk uro om forsinkede ambulancer i Region Hovedstaden

Bakgrunn: Historisk omlegging av prehospital tjeneste i København og omegn

Mer i Beredskabsinfo: "Farvel til verdens hurtigste responstider"

Vaktsentralen bruker over fem minutter på å svare på oppkall fra ambulansene. Tallrike eksempler viser at den akutte beredskapen i øyeblikket er preget av kaos.

Noen eksempler blant mange
- Et ambulanseteam møter på vakt klokka 20. Ambulansen fra forrige vakt kommer først i retur kl. 20.15. Det nye vaktholdet ønsker å sjekke ambulansen og erstatte brukt utstyr, som er normal praksis, men får vite at de allerede har en ny tur. De er bare sendt tilbake for å skifte mannskap. Ambulanseteamet må uten å ha sjekket utstyret kjøre avgårde til en pasient med angina pectoris, som skal til hjerteavdelingen på Bispebjerg Hospital. Turen - som altså ikke er prio 1 - er på dette tidspunktet ca. 45 minutter gammel. Halvveis fremme blir de omdirigert til en fødsel som er i gang. I den forbindelse får de bruk for ambulansens særlige fødepakke, og da de etter turen melder seg ledig, gjør de vaktsentralen oppmerksom på at de mangler utstyr. Beskjeden fra vaktsentralen er at det ligger tre prio 2-turer og venter, så de kan ikke returnere til stasjonen. Først seks timer senere er de tilbake på stasjonen og kan hente nytt utstyr.

- En ambulanse kjører onsdag i alt 14 akutturer på 12 timer. Det er ikke tid til noe vått eller tørt for ambulansearbeiderne i løpet av vakten. Ambulansen kjører flere ganger med faretruende lite bensin på tanken, og uten fylt medisinkoffert. På ambulansens siste tur kjøres det uten strøm på defibrillatoren. Hadde pasienten fått stans kunne ikke teamet gitt pasienten støt. Årsaken til problemene er at ambulansen ikke hadde tid til å sjekkes eller fylles opp ved vaktstart. Det fikk de ikke tid til fordi første utrykning kom ved møtetid.

- Ambulanser omdisponeres gjentatte ganger, hvilket kan gi kortere responstid på papiret, da oppgaven går over til en ny ambulanse.

Politikerne som har bestemt dette på banen?
Ambulansearbeidere opplever, ifølge Beredskabsinfo, lange responstider på utrykninger.

Et økende antall meldinger om forsinkede ambulanser får nå politikerne på banen. De lurer på om beredskapen er underdimensjonert, og ønsker en redegjørelse.

Regionen erkjenner at det var lange ventetider på ikke-akutte turer, og satte derfor inn to ambulanser tirsdag.

12 timer uten pauser
Ambulansearbeidere forteller til Beredskabsinfo om en rekke utrykninger med meget lange responstider, og at ambulansene ofte må flyttes til andre byer for å fylle huller i bereskapen, og at det derfor oppstår huller i hjembyen.

Vaksentralene har avvist å gi dem pauser, og de opplever å kjøre 12 timer i strekk uten pauser.

En ambulansearbeider forteller anonymt om prio 1-turer med ventetider på over 15 minutter, og prio 2-turer med 40 minutters ventetid.