Hopp til hovedinnhold


Pang!

Da det smalt i ambulansen fra Østfold rett ved inngangen til Bryntunnelen i Oslo i sommer kunne det meste gått galt med barnepasienten, den pårørende og de to på bilen.

Da det smalt i ambulansen fra Østfold rett ved inngangen til Bryntunnelen i Oslo i sommer kunne det meste gått galt med barnepasienten, den pårørende og de to på bilen.

Fra Ambulanseforum nr. 4 2009

Les også: En ambulanseulykke koster cirka 130.000 kroner

Abonnere? Sjekk her!

Men det gjorde det ikke. 17. juli kjørte ambulansen rett inn i en bil som hadde fått motorstopp i 70-80 kilometer i timen. Selv om de kom bakfra var smellen vanskelig å unngå.

Hastigheten var så høy at kupeen var i ferd med å knekke, energiforplantningen indikerte en bråstopp på litt over 64 kilometer i timen, altså nærmere 25G.

- Jeg bremsa litt og fikk svingt litt unna, men det ble en ganske bra smell for det, forteller Camilla Jensen fra ambulansetjenesten til Sykehuset Østfold. Venstrekneet fikk seg en real trøkk så hun har vært sykemeldt etterpå.

Ulykkesgruppa til Statens Vegvesen med Trond Boye Hansen og Stein Erichsrud undersøkte ulykken.
- Ved gjennomgang av kjøretøyet på ulykkesstedet fant vi barnesikring ”Pedi-mate”. Den var riktig montert på båren, og merkene på fempunktsbeltene viste at beltene var strammet godt til på barnekroppen. Det medfører at barnet er uskadd, sier Boye.

- Det rare var at når vi monterte pedi-maten så synes vi at selen satt litt løst, tok et teppe under, og jobbet ekstra med det. Det er litt merkelig at vi var så nøye med det akkurat den dagen. Det er vi utrolig glade for, forteller Camilla.

Barnets mor og ambulansepersonnelet ble kjørt til sykehuset for sjekk da de har vært i en høyenergiulykke. Alle hadde beltesmerter, men ellers gikk det stort sett bra.

- Dette er en hendelse hvor det er utløst svært høy energi og hvor slurv med sikring kunne fått tragiske konsekvenser, sier Boye som berømmer at jentene som førte ambulansen har gjort alt helt korrekt, og at det derfor gikk så bra som det gjorde.

Ulykkesgruppa

  • 1.februar 2009 ble det oppnevnt en nasjonal ulykkesanalysegruppe, som skal ha fokus på hva som skjer i kjøretøyet når en ambulanse blir utsatt for skade.
  • Ved ambulanseulykker ønsker Statens Vegvesen sin ulykkegruppe å bli varslet.
  • En døgnbetjent beredskapstelefon kan benyttes - 33 13 35 05.

Mer om ulykkesgruppa