Hopp til hovedinnhold


Mobilsystem skal redde 2500 liv

I 2008 forårsaket mer enn 1,2 millioner trafikkulykker rundt 39.000 dødsfall og mer enn 1,7 millioner skader på europeiske veier. Nå setter EU-kommisjonen inn støtet for å få flere land til å forplikte seg til å installere varslingssystemet eCall.

I 2008 forårsaket mer enn 1,2 millioner trafikkulykker rundt 39.000 dødsfall og mer enn 1,7 millioner skader på europeiske veier. Nå setter EU-kommisjonen inn støtet for å få flere land til å forplikte seg til å installere varslingssystemet eCall.

Les hele saken i Nettavisen: Mobilsystem skal redde 2500 liv

Les også: - Overvåking over alle støvleskaft

Les også på Samverkan 112: Sverige i toppen over minsket antall trafikkdøde

Skal redde 2500
Systemet er en alarmtjeneste for bilulykker i Europa, og består av en teknisk innretning i bilen som automatisk skal kunne sette opp en nødsamtale og samtidig sende nødmelding og informasjon om tid, sted og fartsretning og en beskrivelse av kjøretøyet.

- For mange mennesker dør fremdeles på europeiske veier. Hver uke hører jeg om trafikkulykker hvor eCall kunne ha hjulpet. Det er på tide for EU-landene og industrien å gjøre ord til handling og begynne å rulle ut systemet, sier EU-kommissær Viviane Reding.

Ved å få hjelpen fortere til ulykkesstedet, anslår kommisjonen at systemet vil kunne redde 2500 menneskeliv årlig.

Vil bruke tvang
Fredag gikk kommissæren ut med en siste oppfordring til alle EU-land om å forplikte seg til varslingssystemet. Hun sier at alle forutsetninger nå ligger til rette for å få gjennomført eCall, og at det ikke skal være nødvendig for bilister å måtte vente lenger på det livreddende systemet.

- Jeg vil se de første eCall-bilene på veiene i løpet av det neste året. Hvis ikke det skjer, er kommisjonen klar til å tvinge regjeringene, industrien og redningstjenestene til å innføre det, sier Reding.

Ulykkene på europeiske veier koster landene rundt 160 milliarder euro årlig. Prosjektet vil kreve en installasjon i hver enkelt bil til en pris på 100 euro. Dermed har kommisjonen regnet ut at innføringen av eCall vil medføre besparelser på 26 milliarder euro - i tillegg til de sparte livene.

Norge er med
Ifølge Nasjonal transportplan 2010-2019 har Norge sammen med de fleste europeiske land underskrevet en intensjonsavtale om å medvirke i arbeidet med og legge til rette for eCall i Norge.

I tillegg til Norge har Østerrike, Kypros, Tsjekkia, Estland, Finland, Tyskland, Hellas, Italia, Litauen, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spania, Nederland, Sverige, Island og Sveits forpliktet seg til å innføre eCall.