Hopp til hovedinnhold


- Mange titalls ambulanser kan forsvinne

Norsk Folkehjelp og Røde Kors frykter at endrede krav til ambulansepersonell skal gjøre at alle frivillige ambulanser i Norge settes ut av spill for godt.

Norsk Folkehjelp og Røde Kors frykter at endrede krav til ambulansepersonell skal gjøre at alle frivillige ambulanser i Norge settes ut av spill for godt.

Les hele saken i VG: - Mange titalls ambulanser kan forsvinne

Les også i VG: Kyvåg dypt bekymret for å miste de frivillige ambulansene

Du ser dem på fotballkamper, på musikkfestivaler eller under Norway Cup. Nå kan de frivillige ambulansene - en angivelig ekstremt billig helseressurs - være i fare.

- Vi klarer ikke understøtte de kravene som er satt opp i dag. Det eneste vi ønsker er at departementet skal komme opp med tiltak, og innholdet må si om vi skal gå videre med ambulanser eller ikke, sier Jahn Petter Berentsen, landsrådsleder for Røde Kors Hjelpekors til VG Nett.

Røde Kors har hatt ambulanser i drift i Norge i flere tiår og også Norsk Folkehjelp er i samme situasjon på ambulansesiden. Begge håper nå at regjeringen snart finner en løsning.

- Det som er bekymringen vår er at de ikke finner en plass til våre ressurser på det nivået vi skal være, sier Jon Halvorsen som er seksjonsleder for sanitetsseksjonen i Norsk Folkehjelp til VG Nett.

Bakgrunnen er denne:
Stortinget vedtok i 2001 at man skal ha kompetansekrav til akuttmedisinske tjenester. Det ble den gangen, ifølge Halvorsen, anmerket av helsekomiteen at man skulle huske på å finne en plass til de frivillige, men enn så lenge er det ikke definert noen klar rolle for frivillige ambulanser.

Må oppgradere
Åtte er senere er det behov for å oppgradere utstyr og biler, men ingen av organisasjonene tør satse, fordi de fremdeles ikke vet om det er noen plass til ambulansene deres etter at departementet har ferdigbehandlet saken.

- Begge organisasjonene venter, og på et tidspunkt må vi ha en avklaring. Vi kan jo måtte utfase alle bilene vi har. Da er det ikke riktig å gjøre reinvesteringer uten at vi vet at det er grunnlag for å drive med det. Det har allerede gått så mange år at materiellet må vurderes og fornyes rundt omkring. Da er det fint å ha en plan å forholde seg til, sier Berentsen i Røde Kors.

Begge organisasjonene bekrefter at avgjørelsene som blir tatt i departementet i verste fall kan føre til at alle frivillige ambulanser forsvinner, noe som vil bety at flere titalls biler ikke lenger kan bistå på arrangementer.

- Det betyr at man rokker ved Norsk Folkehjelp som helseorganisasjon. Så betyr det noe i forhold til nasjonal katastrofeberedskap, sier Halvorsen.

Det er uklart nøyaktig hvor stort antall ambulanser det er snakk om, men de to organisasjonene sier Norsk Folkehjelp disponerer rundt 20 ambulanser, mens Røde Kors skal ha langt flere enn dette spredt rundt om i landet.

- Bra med økende krav
Halvorsen sier det er viktig at de får erfaringer med å møte akuttpasienter på nært hold, og at det finnes frivillige i bakhånd som kan bistå den vanlige helsetjenesten.

Han håper og tror departementet finner en snarlig ordning slik at de frivillige og profesjonelle ambulansene kan fortsette å leve side om side.

- Jeg opplever at man prøver å finne en løsning, og vi er helt avhengige av en avklaring for å ta vare på den medisinske beredskapen vi har i Norsk Folkehjelp. Generelt har helsevesenet økende krav, og det er bra, men vi må gjøre jobben med å finne en plass til tilleggsressursene, sier Halvorsen.

Departementet bekrefter overfor VG Nett at de jobber med saken, men at de ikke kan gi noen tidsfrist for når saken vil være ferdigbehandlet og at de ikke har noen ytterligere kommentarer mens saken er under arbeid.

Berentsen i Røde Kors lurer på hvem som skal ta seg av ambulansedekningen under fotballkamper og lignende dersom de ikke lenger får bruke sine ambulanser.

- Vi er tilstede på alle disse arrangementene, og hvem andre skal serve dette markedet? Det er klart at det er en sikkerhet med sanitetsvakter med ambulanse. Vi kan være der uten bil, men det vil foredra at den vanlige ambulansetjenesten må sette av egne tjenester til dette, og det er jeg sikker på at de ikke har kapasitet til, sier Berentsen.