Hopp til hovedinnhold


Pasienter dør av slurvefeil

Flere pasienter mister hvert år livet fordi leger og sykepleiere bruker behandlingsutstyr feil.

Flere pasienter mister hvert år livet fordi leger og sykepleiere bruker behandlingsutstyr feil.

Les hele saken på VG: Pasienter dør av slurvefeil

De siste ti årene er det meldt om nærmere 90 dødsfall knyttet til elektromedisinsk utstyr som blir brukt til behandling av pasienter. De fleste dødsfallene skjer på grunn av slurv fra leger og sykepleiere, skriver Bergens Tidende.

- Dette er selvsagt alvorlig. Slike feil bør ikke skje, sier sjefingeniør Arild Hammer i Direktoratet for samfunnstrygghet og beredskap (DSB).

Blant tabbene som gjøres, er feil innstilling av utstyr til medikamentell behandling, slik at pasientene får for store doser av legemiddelet i seg. Flere ulykker skjer også fordi utstyret blir montert feil.

I tillegg til dødsfallene, blir det årlig meldt om mellom 150 og 200 nestenulykker.

- Her er det store mørketall. Utregninger tyder på at det skjer mellom 1.000 og 1.400 nestenulykker hvert år. Det er for dårlige rutiner på å rapportere slike hendelser, sier Hammer.

President Torunn Janbu i Den norske legeforening mener rutinene på sykehusene må bli bedre. Hun setter ulykkene i sammenheng med dårlig sykehusøkonomi.

- Når det er et gap mellom oppgaver som skal utføres og ressurser som er tilgjengelige, kan ofte opplæringen bli nedprioritert. Det er viktig at ledelsen på sykehusene setter av tilstrekkelig med tid til dette, seier Janbu.