Hopp til hovedinnhold


- Håper sykehuset lærer av feilene

- To fra min egen yrkesgruppe gjorde en liten feil i fjor, og de kjører ikke ambulanse lenger, sier Geir Asbjørn Strøm, og viser til episoden da Ali Farah ikke ble plukket opp av ambulansepersonell i Sofienbergparken i Oslo. Han lurer på hva konsekvensene blir for legene som nesten drepte sønnen hans.

- To fra min egen yrkesgruppe gjorde en liten feil i fjor, og de kjører ikke ambulanse lenger, sier Geir Asbjørn Strøm, og viser til episoden da Ali Farah ikke ble plukket opp av ambulansepersonell i Sofienbergparken i Oslo. Han lurer på hva konsekvensene blir for legene som nesten drepte sønnen hans.

Les hele saken i Trønder-Avisa: - Håper sykehuset lærer av feilene

Bakgrunn: Døden nær av feilvurdering

Foreldrene til Linus (2), som hadde dødd om ikke foreldrene hadde trosset legene på Sykehuset Levanger, føler de fremdeles ikke har fått en skikkelig beklagelse. Nå er de spente på hvilke konsekvenser saken får.

– Det var ikke så mange svar å få. De har fremdeles ikke gitt oss en beklagelse, bare sagt at saken er beklagelig, sier Geir Asbjørn og Cathrine Strøm.

I går møtte de opp på kontoret til administrerende direktør Arne Flaat i Helse Nord-Trøndelag.

Han hadde invitert dem til en samtale om den dramatiske junidagen i fjor, da Geir Asbjørn og Cathrines sønn Linus Matheo (2) var nær ved å dø fordi legene ved sykehuset feildiagnostiserte hjerneblødningen hans som hjernerystelse.

Ikke fått beklagelse
– De vil beskytte seg. Rutinene er «perfekte», men de har bare ikke blitt fulgt, sier samboerparet om samtalen med direktøren.

– Det var stort sett vi som pratet, sier Cathrine Strøm.

De er glade for å ha blitt invitert til møtet – og for at Flaat dermed viser at han tar saken på alvor. De synes imidlertid ikke det er Flaats ansvar å beklage.

– Jeg møter daglig legene som nesten drepte sønnen min. I stedet for å unngå øyekontakt kunne de gitt meg en klapp på skuldra, sier ambulansearbeider Geir Asbjørn Strøm.

Nå er de spente på hvilke konsekvenser episoden får for sykehuset – og for legene som behandlet Linus.

Foreldrene mener det viktigste etterspillet av episoden er at lignende feil ikke skal skje flere ganger.

– Man kan ikke gjøre noe med feilene som er gjort, men man kan lære av dem, sier Cathrine Strøm.

– Bør få konsekvenser
– To fra min egen yrkesgruppe gjorde en liten feil i fjor, og de kjører ikke ambulanse lenger, sier Geir Asbjørn Strøm, og viser til episoden da Ali Farah ikke ble plukket opp av ambulansepersonell i Sofienbergparken i Oslo.

– Og de ble frikjent. I denne saken har Helsetilsynet funnet brudd, sier han.

Dermed føler samboerparet at de kan stå enda sterkere på sitt.

– Det er lettere å si ting når vi vet at vi har rett, sier Cathrine Strøm, med uttalelsen fra Helsetilsynet i tankene.

Naturlig møte
– Det har vært så stor oppmerksomhet om denne saken at det var naturlig å synliggjøre mot foreldrene og omverdenen at vi tar dette alvorlig, sier administrerende direktør Arne Flaat i Helse Nord-Trøndelag.

Det var Flaat som tok initiativet til møtet.

– Når slike ting skjer er det godt å snakke om det. Foreldrene hadde behov for å snakke, og vi lyttet veldig til det, sier han.

Så lenge Linus-saken var en tilsynssak har det for Flaat vært naturlig å avvente.

– Men nå var det naturlig å ta initiativ til et møte, sier han.

En uavhengig gransking av saken blir nå igangsatt, og eventuelle konsekvenser for sykehuset eller enkeltpersoner blir ikke aktuelt før denne er over.

Direktøren mener poenget for sykehusets del er å stadig bli bedre, slik at ikke lignende episoder skjer igjen.

– Vi har gode nok rutiner, men må skjerpe inn så de bli fulgt, sier han.

Møtet mellom foreldrene, direktøren og avdelingsleder Bernt Melby varte over en time.

– Begge foreldrene er helsepersonell, og det ble ført en diskusjon på et relativt høyt faglig nivå, sier Flaat.