Hopp til hovedinnhold


Døpes om til influensa A av WHO

– Svineinfluensaen er svak og mindre farlig enn en vanlig influensa og fugleinfluensa, slår WHO-ekspert Masato Tashiro fast.

– Svineinfluensaen er svak og mindre farlig enn en vanlig influensa og fugleinfluensa, slår WHO-ekspert Masato Tashiro fast.

Les hele saken i VG: Who-ekspert: - Svineinfluensaen er mild

Les også: Pandemien kommer?

Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte lørdag kveld den 25.04 utbruddet av svineinfluensa i Mexico City og USA for å være en alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse, og klassifiserte det på nivå 4 i faseutviklingen av en pandemi hvor en er det laveste og seks det høyeste.

Tre dager senere ble varselet oppjustert til nivå fem. Tallene for dødsfall i Mexico er nedjustert til 12 foreløpig. Per 1. mai er det 11 land med til sammen 257 bekreftede tilfeller.

Så langt er det ikke registrert tilfeller i Norge, og det er basale smittevernrutiner som gjelder. En nasjonal plan for pandemisk influensa vedtatt av Helse- og omsorgsdepartementet i 2006 slår fast at i verste fall kan 1,2 millioner nordmenn bli smittet og opptil 13 000 dø i Norge av en pandemisk influensa. Dette er nok et usannsynlig scenario for influensa A som WHO forsøker å omdøpe svineinfluensa til, sett i lys av Tashiros uttalelse. Visstnok er fugleinfluensaen mye verre.

Spanskesyken (1918-20), Asiasyken (1957-58) og Hongkongsyken (1968-70) er tidligere kjente pandemier.