Hopp til hovedinnhold


Mistenkt for tjenestefeil

Da en varetektsfengslet hengte seg på do, valgte tjenestemennene på vakt å stenge døra og vente på ambulansepersonellet i stedet for å ta ned den varetektsfengslede og forsøke gjenoppliving. Nå utredes de for mistanke om tjenestefeil.

Da en varetektsfengslet hengte seg på do, valgte tjenestemennene på vakt å stenge døra og vente på ambulansepersonellet i stedet for å ta ned den varetektsfengslede og forsøke gjenoppliving.

Nå utredes de for mistanke om tjenestefeil.

Les hele saken hos Sveriges Radio: Nye förhör om självmord på häkte

Hendelsen fant sted for et år siden. En ny utredning innebærer at tre personer er mistenkt for tjenestefeil.

I februar i fjor valgte en varetektsfengslet 23-årig mann å henge seg på toalettet i varetekstfengslet i Mariestad. Det har vakt mye oppmerksomhet i Sverige. Oppmerksomheten har først og fremst dreid seg om personellets håndtering da mannen ble funnet.

I stedet for å ta ham ned og gi ham førstehjelp lot de ham henge fast i snaren. Døren til toalettet ble stengt og låst i vente på ambulansens ankomst.

Det fantes instruksjoner
I begynnelsen ble det påstått at personellets utdannning og instruksjoner over hvordan man håndterer slike situasjoner var for utydelige, og at det unnskyldte personellets handlinger. Anklageren la derfor ned forundersøkelsen på grunn av dette.

Den nye utredningen har altså kommet til en annan konklusjon, skriver Mariestads-Tidningen. Blant annet har det kommet fram at det fantes tydelige skriftlige instruksjoner, som går helt i mot det som tidligere ble sagt.

Anklageren vil ikke si om det er de tre som fant mannen som nå er mistenkte. Til og med de to politibetjentene som kom til plassen får kritikk. I stedet for å la ambulansepersonellet påbegynne en redningsinnsats tok de bilder av den hengende mannen, og forsinket dermed ambulansepersonellets arbeide.

Denne uken gjennomføres forhør av de mistenkte.