Hopp til hovedinnhold


- Livsfarlige ambulansekutt

Ambulansepersonell i Finnmark advarer mot redusert beredskap.

Ambulansepersonell i Finnmark advarer mot redusert beredskap.

Les hele saken i Finnmark Dagblad: - Livsfarlige ambulansekutt

- Vi klarer ikke å sitte i ro og se på at oppdragsmengden øker og beredskapen reduseres. Folk må få vite om dette. Situasjonen er blitt livsfarlig, sier ambulansepersonellet Trygve Edvardsen (40) og Ronnie Holm (36) til Finnmark Dagblad. De roper nå varsku om hva de mener er en uholdbar situasjon.

Personellet opplyser om at Helse Finnmark har redusert beredskapen med 50 prosent.

- Alt har blitt kokt ned til en sum og vi blir ikke hørt i faget vårt. Tjenesten har blitt økonomibasert, det er ikke snakk om sikkerhet lenger, sier Holm.

I Hammerfest og Kvalsund bor det rundt 10.500 mennesker, hvor to av kommunenes bebodde øyer er uten fastlandsforbindelse. På ambulansestasjonen i Hammerfest, som har ansvaret for begge kommunene, er det kun to ambulansebiler i beredskap.

Samtidighetskonflikter

Karene forteller om hyppige samtidighetskonflikter, og er forundret over klinikksjef ved Kirkenes Sykehus, Ståle Akcermanns utspill om at Helse Finnmark har oversikt over alle konfliktene.

- I løpet av hver vaktperiode opplever vi samtidighetskonflikter. Det er et mye større problem enn det Ackermann antyder, sier Holm og Edvardsen.

De er oppgitt over organiseringen i Helseforetaket og mener de sitter med mye ansvar uten noen form for innflytelse. De mener det er viktig at befolkningen i kommunene vet om situasjonen. Holm er også interessert i å høre hva politikerne synes.

Tredje ambulanse plutselig kuttet

Tidligere år har forholdene vært bedre. Men i oktober i fjor dro stasjonens tredje ambulanse på helgetur til Kautokeino, uten å returnere. Karene etterlyste bilen, men fikk beskjed fra Helse Finnmark om at den ikke ville komme tilbake.

I tilegg til denne reduksjonen har Helse Finnmark sagt opp avtalen med FFR. Tidligere har en av båtenes skipper vært medisinsk ansvarlig, nå må ambulansepersonellet selv ut på båten. Det betyr flere oppdrag på den allerede høyt belastede stasjonen skal man tro Edvardsen.

- På en travel dag har vi raskt 20 til 25 turer i døgnet, sier han.

Tømmes lett for ressurser

For sykehuset, flyplassen, sykehjem, legesenter og andre institusjoner krever mange transportturer med syke mennesker. I tillegg kommer ulykker, akutt sykdom og andre situasjoner hvor sekundene virkelig teller.

- Dersom det er en kollisjon mellom to biler er det minst to involverte personer. Skjer dette på Skaidi er det ingen igjen i Hammerfest når vi har rykket ut, sier de.

Holm og Edvardsen har fulgt med på FDs reportasjer fra Måsøy, hvor kollegene deres også er bekymret for beredskapen.

- Dette er ikke enestående i Måsøy, men et problem som er mye mer omfattende, sier Edvardsen.