Hopp til hovedinnhold


Foreslår felles legevakt i Østfold

Kun én felles Østfold-legevakt på Kalnes er nå foreslått av allmennlegene i Østfold. Det kom frem under Sykehuset Østfolds (SØ) vårmøte for fylkets fastleger. I dag er det fem legevakter.

Kun én felles Østfold-legevakt på Kalnes er nå foreslått av allmennlegene i Østfold. Det kom frem under Sykehuset Østfolds (SØ) vårmøte for fylkets fastleger. I dag er det fem legevakter.

Les hele saken i Fredrikstad Blad: Foreslår felles legevakt i Østfold

Halden Arbeiderblad, som refererte fra Gutteruds innlegg, skriver at brannfakkelen førte til spontan applaus blant allmennlegene som var til stede.

Jubler ikke
Avdelingsleder ved legevakten i Fredrikstad, Arnhild Hoff, jubler imidlertid ikke like mye.

– Kun én legevakt er litt drøyt. Tre stykker er mer realistisk, sier hun.

Hun viser til at Kompetansesenteret for legevaktmedisin anbefaler legevakt på steder med innbyggertall mellom 30.000 og 100.000.

– Vi har derfor grunnlag for en legevakt for Fredrikstad og Hvaler, sier Hoff.

Og fortsetter ivrig:

– Først tar de fra oss sykehuset. De kan ikke ta vekk legevakten også, da tror jeg publikum vil reagere kraftig. Jeg ønsker meg et helsehus i det gamle sykehusbygget – et sted vi kan samle inn legevakt, ambulansetjenesten, DPS og andre helserelaterte kommunale tjenester. Det vil gi oss et godt fagmiljø, samtidig som et blir en trygghet i nærmiljøet.

– Må prioritere tøffere
Ved en sammenslåing mener allmennlegene at fagmiljøet blir bedre. Terskelen for å dra på legevakten blir også høyere.

Rapporten fra nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin skriver også at seks av ti legevaktbesøk er unødvendige.

– Kompetansesenter for legevaktmedisin går inn for at legevaktene skal være mer rettet mot akuttmedisin og beredskap. Det betyr at vi må bli flinkere til å prioritere strengere, sier Hoff. – Nå er det også foreslått en ny finansieringsordning, legevaktslegene skal tjene det samme uansett antall pasienter.

Foreslår landsnummer
Kompetansesenteret har også foreslått felles legevaktnummer for hele landet, slik politiet har. Og de vil ha en nasjonal holdningskampanje.

Legevaktene er et kommunalt ansvar. Og det er politikerne som må avgjøre hvor legevakten skal plasseres.

– På sikt tror jeg nok at det blir færre legevakter i fylket. Men det må modnes hos både politikere og innbyggere, sier Hoff.