Hopp til hovedinnhold


Norges Røde Kors gir ambulanser til Gaza

redcross2001Røde Kors i Norge sender seks ambulanser og kirurgisk forbruksmateriell for behandling av 2000 pasienter i Gaza, forteller Røde Kors på sine hjemmesider.

redcross2001Røde Kors i Norge sender seks ambulanser og kirurgisk forbruksmateriell for behandling av 2000 pasienter i Gaza, forteller Røde Kors på sine hjemmesider.

18 dager inn i konflikten er over 919 palestinere drept, 4250 såret, og det er estimert at 40 prosent er sivile, for det meste kvinner og barn, skriver Al Jazeera på sine nettsider.

Ambulanser er utkalt, men kan ikke kjøre på grunn av kamphandlinger. På israelsk side er tre sivile drept av raketter og 10 soldater drept i kamphandlinger.

Les hele saken på Røde Kors hjemmesider "Nye ambulanser til Gaza"



- Nå har sykehusene holdt på døgnet rundt i over to uker. Alt for lite utstyr har kommet inn, og det har vært veldig mange operasjoner, slik at det er svært viktig å få byttet ut og å få inn nytt utstyr til det kirurgiske arbeidet, sier Ola Skuterud, representant for Det internasjonale forbundet av Røde Kors og Røde Halvmåne foreninger (IFRC) i de palestinske områdene.

7 av 45 ambulanser til Palestinsk Røde Halvmåne (PRCS) i Gaza ute av drift fordi de har blitt skutt på i konflikten.

Les også: Svenske Røde Kors gir ti ambulanser til Gaza

Norske myndigheter ga 5 millioner kroner i kontantstøtte til Den internasjonale Røde Kors komiteen (ICRC) da konflikten først brøt ut i romjulen. Røde Kors i Norge har nå søkt om ytterligere bidrag.

Harde skader
- Mange av de sårede som blir brakt til sykehusene har flere skader, og antallet amputasjoner er økende, konstanterer Palina Asgeirsdottir, ICRC helsedelegat ved Shifa sykehus.  Det er i tillegg et økende antall barn som blir brakt inn til sykehuset.
I følge palestinske helsemyndigheter er litt under 50 prosent av alle sårede som blir brakt inn på sykehusene i Gaza for øyeblikket barn og kvinner.

Internasjonale Røde Kors' aktiviteter
- Vårt kirurgiske mannskap på Shifa sykehuset fortsetter å arbeide, men bevegelser i feltet er verre. – Vi er nå i den posisjon at vi må vurdere ved hver enkel utrykking om det er trygt å dra ut for å evakuere mennesker som trenger vår hjelp.