Utenriks

Telemedisin kan spare samfunnet for milliarder

Publisert Sist oppdatert

Danmark kan spare åtte milliarder kroner i året ved å innføre telemedisin i eldreomsorgen. Det viser en rapport som The Boston Consulting Group har laget for Telenor, ifølge Teknik og Viden.
I 2025 vil 15 prosent av danskene være over 70 år. Det legger press på helsesektoren. Bare i perioden 2012-2025 forventes Danmarks samlede helseutgifter å stige med 30-55 prosent. Samtidig blir det færre aktive skatteytere til å dekke omkostningene. Det gir et akutt behov for nye løsninger i helsevesenet.
En analyse, laget av konsulentbyrået The Boston Consulting Group for Telenor, viser at det offentlige kan spare åtte milliarder kroner i året ved å øke bruken av telemedisin i eldreomsorgen.
– Det er positivt at regjeringen har fremlagt en handlingsplan for utbredelse av telemedisinske løsninger, for ved at tenke telemedisin inn i behandlingen av syke og eldre kan man oppnå store samfunnsmessige gevinster. Teknologien eksisterer allerede, den må bare tilpasses helsevesenet, sier erhvervsdirektør i Telenor Jesper Hansen og peker på overvåkning av eldre med kroniske sygdomme i eget hjem, kostprogrammer og konsultasjoner via mobilteknologi som eksempler på hvordan man kan bruke teleløsninger som medisinske redskaper.
Foruten besparelserne ved å monitorere eldre med kroniske sykdommer, som gir dem mulighet for å bo lengre i eget hjem, ligger det et stort økonomisk potensial i å bruke telemedisin på en rekke spesifikke sykdommer som KOLS, hjertesykdommer og diabetes.
Et redesign af sundhedsvæsenet
Mange steder i sundhedssektoren anerkender man behovet for at gå nye veje, men ifølge formanden for Dansk Selskab for Klinisk Telemedicin, Klaus Phanareth, er der behov for en langt klarere plan før gevinsterne kan realiseres.
– Det trengs en organisatorisk nytenkning av hele helsevesenet, hvor det ikke er pasienten som skal innrette seg etter hva helsevesenet kan tilby, men et helsevesen som er tilgjengelig og tjenesteytende når behovet er der. Det kommer til å utfordre behandlerrollen, endre ressursfordelingen, utviske sektorskiller, endre avregnings- og insitamentsmodeller og ikke minst – skape en helt ny forståelse og samarbeidskultur.
Les mer om saken hos Teknik og Viden

Powered by Labrador CMS