Utenriks
Sterke inntrykk i 2011
2011 ble et spesielt år, med mange katastrofer. Her er noen av de sakene som gjorde inntrykk.
2011 ble et spesielt år, med mange katastrofer. Her er noen av de sakene som gjorde inntrykk.
Atle Dyregrov startet 2011 med et interessant innlegg i Dagens Medisin, om at nyere forskning viser at det kan øke faren for sterke etterreaksjoner å komme sammen og snakke om traumatiske hendelser rett etter at de har skjedd.
Nesten som om glasskula skulle vært tatt i bruk, etterlyste Erik Zakariassen, forsker ved Nasjonalt senter for legevaktmedisin, nasjonale forskrifter for kommunal beredskap, i et innlegg i Bergens Tidende tidlig på året.
En-to-tre: NBC!
I mars kom et stort japansk kjernekraftverk, Fukushima Daiichi, ut av kontroll på grunn av jordskjelv og tsunami. Vi omtalte dette i andre nummer av Ambulanseforum i forbindelse med nye retningslinjer for ambulansepersonell på NBC-fronten. Vernedraktene for ambulansepersonell har kommet! Også til Norge.
Libya
Det har vært et dramatisk år i Midtøsten, hvor "den arabiske våren" startet med opprøret i Tunisia, og spredte seg videre til blant annet Marokko, Algerie, Egypt, Syria og Jordan, samt Libya, hvor Gadaffi valgte å gå ekstra hardt til verks mot sitt eget folk:
I mars meldte internasjonale medier om at Gadaffis styrker bombet ambulanser og barn, i forsøket på å holde kontrollen og makten i landet. Det hele endte også svært dramatisk og uverdig, selv for en forhatt diktator.
En grusom hendelse i forbindelse med opprøret i Libya var da ingen besvarte nødanrop fra libyske båtflyktninger. Resultatet var at 61 omkom. Verken den italienske kystvakten, et militærhelikopter eller et Natoskip besvarte anropene. Her sviktet det internasjonale samfunnet totalt.
Dramatiske vintre
Innenriks har været vært en utfordring.
I mars meldte ambulansesjefen i Helse Førde at de hadde vurdert å evakuere eldre, sjuke og gravide etter tre ras, to omkomne og 30 stengte veier i Sogn og Fjordane.
Før vinteren var omme hadde store snømengder og skiftende vær i fjellheimen ført til stor skredfare. Friluftstrenden med økende ferdsel i fjellet utenfor allfarvei, gjorde at hele ti omkom i skred i fjor.
Jula kom med stormen Dagmar, som herjet så vilt at det var utrolig at ingen ble skadet i uværet. Dessverre omkom en i opprydningsarbeidet.
22/7
22/7-2011 er en svart dato i norsk historie. Vi lager en egen tag når mange saker omtaler en hendelse, slik at de blir samlet på en side.
En slik samleside ble raskt naturlig etter den 22. juli. Hittil ligger det 88 medieklipp og saker på denne siden. Det vil komme flere.
– En uvirkelig dag, – Det var helt jævlig og – Jeg har aldri sett slike ansikter før, var bare noen av inntrykkene som kom fra ambulansepersonell de første dagene. Dette var verre enn man hadde kunnet forestille seg i selv de mørkeste øyeblikk.
Vi glemmer aldri VGTVs innslag hvor redningsmannskapene hylles i rosetoget. Dette hjalp på bearbeidingen for de tilstedeværende, og de følte seg som representanter for alle redningsarbeidere som hadde deltatt i aksjonene både i regjeringskvartalet og på Utøya.
Det var mange som måtte avbryte ferien etter denne dagen. Vi sendte vår takk, og helseministeren sendte sin.
Vi måtte gjøre om årets konferanseprogram, og nummeret etter sommeren ble viet den 22/7 i sin helhet. Helseministeren uttrykte sin takknemlighet igjen, Atle Dyregrov, psykolog, bidro med en fagartikkel om emosjonell bearbeiding, og vi fortalte for første gang om oslotjenestens teknologisvikt på AMK og i felt i regjeringskvartalet og på Utøya denne dagen.
Vi håper på færre menneskeskapte katastrofer i 2012.