Utenriks
Sliter med kjernejournal
Både Nederland og England har foreløpig gitt opp sentral kjernejournal for helseopplsyninger. Norge starter med en begrenset løsning for den akuttmedisinske kjeden.
Både Nederland og England har foreløpig gitt opp sentral kjernejournal for helseopplsyninger, skriver Computerworld.
Rett før sommeren bestemte det nederlandske parlamentet uventet å stemme nei til en nasjonal kjernejournal, et prosjekt som det har blitt jobbet med i flere år. Også i England har kollapsen i de store programmene til National Health Service (NHS) resultert i at en nasjonal kjernejournal har blitt lagt i skuffen.
Det er en tankevekker i og med at Norge nå er i ferd med å lage nettopp en nasjonal løsning for pasientjournaler. I år har blant annet Helsedirektoratet opprettet en egen avdeling rundt kjernejournal-arbeidet. Den nyansatte avdelingsdirektøren, Rune Røren, følger med utviklingen i resten av Europa.
- I Norge vil vi lage en løsning som er litt unik. Vi prøver å ta med oss de beste erfaringene fra utlandet og unngå de verste, skriver han i en epost til Computerworld.
Britisk fiasko
Den store it-fiaskoen i britiske NHS har fått mye oppmerksomhet. Årsaken til fadesen er etter all sannsynlighet at prosjektene har vært for kompliserte og for store til å holde oversikt over. Det er usikkert hvor mye penger som har gått tapt, men ifølge flere nyhetskilder kan beløpet ligge over 100 milliarder kroner.
"Prosjektet var for ambisiøst og teknologien endret seg fort, mens utviklingen kostet enorme summer. Det har blitt kastet bort mye penger som skulle ha blitt brukt på forbedret pasientpleie, i stedet for på store internasjonale it-selskap", sier en kilde i helsedepartementet til den engelske avisen The Guardian.
Politisk forvirring
I Nederland skjedde noe annet. Der ble utviklingen av en nasjonal kjernejournal i mai lagt død etter at landets overhus, ”Eerste Kamer”, som har lovgivende ansvar, stemte mot loven om å innføre en slik journal. Avgjørelsen var uventet og tok mange på senga. Det har blitt jobbet i mange år med prosjektet og politikernes avgjørelse ble møtt med mye hoderysting.
Røren mener at Norge har lært av it-katastrofen i England.
- Fra blant annet England har vi lært at vi vil ha en mer gradvis og mindre omfangsrik tilnærming. Vi vil starte med en begrenset løsning, for en begrenset del av helsesektoren; den akuttmedisinske kjeden.
I dag har ikke akuttmedisinsk kjede elektronisk tilgang til kritiske helseopplysninger om pasienter som kommer inn. Med en kjernejournal vil kritiske helseopplysninger være samlet og bli utlevert hvis pasienten tillater det.
Les mer om saken hos Computerworld