Utenriks
Regionale forskjeller skaper problemer for ny slagbehandling
Rundt 25 000 personer får slag hvert år i Sverige. I de vanskeligste tilfellene, der store blodkar i hjernen tettes, brukes den relativt nye behandlingsmetoden trombektomi. I fjor fikk cirka 850 pasienter den behandlingen.
– Trombektomi er en metode hvor man går inn med et kateter i lysken i et kar, går opp til hjernen, og kan dra ut proppen fra hjernen, sier Johanna Kain på Socialstyrelsen (red.anm.: Tilsvarer Helsedirektoratet).
Behandlingen skal utføres så fort som mulig, og det er ikke alle pasienter som kommer til behandling i tide. Nå anbefaler Socialstyrelsen at behandlingen tilbys opp til et døgn etter slaget.
Gunnar Andsberg er overlege på Skånes universitetssykehus, der metoden er godt utbygd – og de gjør trombektomier opp til 24 timer etter at et slag startet.
– Den gruppen av pasienter som vi først og fremst har kunnet hjelpe er de som har våknet med slag, de pasienter som man ikke vet nøyaktig tid på når de ble syke, sier Andsberg.
Ytterligere 200 personer kan årlig komme til å dra nytte av at behandling med et økt tidsvindu, tror Socialstyrelsen.
– På landstingssiden for sykehusene vil det bli dyrere, en behandling koster mellom 150 000-200 000 kroner, men vi har store besparelser for kommunene, da flere kan leve uten hjelp i etterkant, sier Andsberg.
Han mener at den regionale ulikheten kommer av at for få er utdannet til å kunne utføre inngrepet. Geografi og transporttider spiller inn.
Johan Jacobsson er medisinsk leder for nevrologi på Region Norrbotten.
– Vi har jo geografien som delvis blir en ulempe, sier han.
Les mer om saken hos Sveriges Radio