Utenriks

Journalplikten stopper frivillig innsats

Svenske Röda Korset sier nå nei til at offentlig godkjent helsepersonell skal få gi førstehjelp ved ulike arrangementer på grunn av journalplikt. Her i landet stilles ikke et slikt krav.

Publisert Sist oppdatert

Svenske Röda Korset sier nå nei til at offentlig godkjent helsepersonell skal få gi førstehjelp ved ulike arrangementer på grunn av journalplikt. Her i landet stilles ikke et slikt krav, skriver Dagens Medisin.

I den svenske frivillige organisasjonen er 150 av de 600 frivillige som gir førstehjelp under idrettsarrangementer og konserter leger, sykepleiere og annet offentlig godkjent helsepersonell.

Nå kan det bli slutt på at de kan delta i slikt frivillig arbeid på sin fritid.

Vil kreve for mye
Svenske Socialstyrelsen slår fast at helsepersonellet har journalplikt, og det vil kreve så mye av organisasjonen at den fra i høst ser seg nødt til å takke nei til offentlig godkjent helsepersonell til slik innsats.

– Vi har aldri oppfattet at dette er en problemstilling i Norge, sier avdelingsleder Lars Atle Skorpen i Norges Røde Kors sin avdeling for beredskap og hjelpekorps til Dagens Medisin.

– Kan ikke gjøre unntak
Ifølge svenske Dagens Medicin kom Socialstyrelsen i 2008 fram til at førstehjelp ikke er helsetjeneste, men i år har man snudd til tross for samme lovverk og kvalitetskrav som før.

– Socialstyrelsen sier ikke at vi må kvitte oss med helsepersonellet, men at de har journalplikt. Det er et for stort arbeid for oss å begynne med journalføring, sier Jonas Prawitz, sjef for Röda Korset avdeling beredskap og krisehåndtering til Dagens Medicin.

Les mer om saken hos Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS